Gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Видове тикви - вкусни и страшно полезни

Видове тикви - вкусни и страшно полезни

Тиква Цигулка

Тиквата е традиционен продукт за българската трапеза. Това важи с пълна сила особено през есента и зимата, когато обичаме да я похапваме под формата на различни видове десерти. Освен че е вкусна и ароматна, тиквата е и много полезна. В нея се съдържат витамини от групите В, С, Е, К.

Тя е и богат източник на витамин А, който действа като антиоксидант и предпазва организма от вредното въздействие на свободните радикали. В нея има микроелементи като калий, калций, магнезий, кобалт, натрий и желязо. Тиквата е нискокалорична и горещо препоръчвана при всякакви диети. Тя се усвоява лесно, което я прави подходяща за консумация и от възрастни хора.

Освен това в тиквата има много пектин, който прочиства червата и помага на тялото да се освободи от натрупаните радионуклеиди.

Има десетки видове ядливи тикви, като всеки един от тях има своите предимства и недостатъци. В България най-разпространените видове са обикновената (кестенка), тиквата цигулка и готварската тиквичка.

- Мускатна тиква, или както сме свикнали да я наричаме в нашите ширини – цигулка, е често срещана. Има сладък, плътен вкус, който е много богат, а при печене кората омеква дотолкова, че дори може да се яде;

- Кестенката, която най-често се консумира в България, има бяла кора, изключително ароматна е. Притежава плътен сладък вкус и се отличава с изключително високо съдържание на пектин и витамин С. В българската народна медицина се използва за лечение на почти всичко – от психически разтройства, до проблеми със сърцето;

- Сладкият дъмплинг не се среща често в България. Това е дребна тиква с бледа кора на зелени ивици. Вкусът ѝ е подходящ за комбиниране както със сладко, така и със солено. Тя често се употребява в английската кухня и френската кухня;

- Изключително вкусен сорт тикви е Бейби бу. Те са разновидност на познатите от американските филми тикви захарен пай, отличаващи се с отровно оранжевия си цвят. Бейби бу са много дребен сорт тикви, с бледи кора и месо. Те са много сладки и богати на витамин А и В;

- Сорта Краун принц вече се среща и в България. Той е разновидност на бялата тиква, но кората е сива, дори към синьо. Тези тикви са с твърдо, плътно месо, отлични за печене и за пайове с тиква;

- Друга разновидност на кестенката е Бътъркап. Тя има зелена кора и оранжево месо, което е сладко.

Вижте още:

- Всичко за тиква Матилда.

- Любопитни факти за тиквите и защо да ги хапваме по-често;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати