Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Любопитни факти за тиквите и защо да ги използваме по-често

Любопитни факти за тиквите и защо да ги използваме по-често

редакция:
Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
146
Супа от тиква

Есента неизменно е сезонът на тиквите, така че задължително се запасете с тях. Няма да изненадаме никой, ако споменем, че те са изключително вкусни и полезни и освен че хапваме месото им, използваме също така и семките, както при проблеми със здравето, така и само за удоволствие.

Ето няколко интересни факта за тази оранжева магия на есента:

- Най-пресни и добре узрели тикви може да намерите както на двора, така и на пазара в месеците между август и ноември;

- В Перу и Мексико хората познавали този плод още преди около 8 000 години, а след като Америка била открита, те стигнали и до Европа;

Тиква

- Всъщност тиквата е вид бери, което обичайно е малко плодче, но тук тя може да стигне до няколкостотин килограма. По различните географски ширини се срещат около 800 вида тикви, но не повече от 200 от тях са ядливи;

- Обикновено сме свикнали да виждаме оранжеви и сравнително кръгли тикви, но всъщност те могат да бъдат и зелени, бели, жълти, черни, петнисти или шарени, крушовидни или овални;

- При покупка на тиква е важно да избирате тежка и със стъбло, защото тези без дръжка обикновено се развалят по-бързо. Ако чукнете по кората ѝ и чуете удар на кухо, то това е вашата напълно зряла тиква - вземайте я, защото сте уцелили идеалния момента за консумация;

- Интересен факт за тиквите е, че са създадени от над 90% вода и същевременно са изключително богати на витамини, бета каротин, магнезий, калций, желязо, фосфор, микроелементи, фитостероли и линолова киселина. Подходящи са при диетично хранене, защото тиквата съдържа едва 20 ккал на 100 г. При проблеми с холестерола може да включите тиквено масло към ежедневния си режим на хранене. Ако обаче искате да приготвите подобно масло в домашни условия, ще се нуждаете от 35 тикви за 1 литър масло;

Хелоуин

- Когато подготвяте Хелоуинското си парти, използвайте вътрешността за различни десерти, а самата тиква напръскайте отвътре с оцет, а отвън минете с лак и така тя ще издържи няколко дни, без да мухляса;

- Съхранявайте откъснатите тикви на тъмно и те ще бъдат годни за консумация няколко седмици.

Ако нямате собствено производство домашни тикви, побързайте да отскочите до пазара, докато все още има пресни и хубави.

Вижте задължително как се прави идеалната печена тиква.

Няма как да пропуснете нашите вкусни:

- тиквени сладкиши;

- кремове с тиква.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest