Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо да използваме канела?

Защо да използваме канела?

Nikolina GeorgievaNikolina Georgieva
Чирак
122
Защо да използваме канела?

Канелата има уникален и силен аромат, който не може да бъде сбъркан. Тя е неизменна подправка към множество есенно-зимни сладки изкушения. Не може да останем безразлични към миризмата на току-що изпечен ябълков сладкиш с канела - веднага се изпълваме с топли чувства и дори просто четейки тези редове, можете да усетите аромата, нали?

Освен насладата за сетивата, какво друго ни дава тази магична подправка?

Всъщност лечебните свойства на канелата датират от древни времена, като в миналото е била използвана за лечение на редица медицински състояния, включително:

- респираторно заболяване;

- гинекологични проблеми;

- храносмилателни проблеми.

През последните десетилетия навлиза и като противовъзпалително средство и помага за подобряване на когнитивната функция.

Много използвана съставка е и за приготвяне на различни магии с канела, особено любовни, но нека оставим това за любителите на окултното, а тук да разгледаме ползите за тялото от консумацията на канела.

Канелата има антиоксидантни свойства

Чай с канела

Подобно на други подправки, канелата съдържа растителни съединения, наречени полифеноли, които имат защитни, антиоксидантни свойства. Именно тези съединения осигуряват много от ползите за здравето, също и играят ролята на консервант при приготвянето на храна.

Канелата действа противовъзпалително

Същите тези антиоксидантни съединения допринасят за противовъзпалителния ефект на канелата. С напредването на възрастта това може да е полезно, тъй възпаленията съпътстват редица свързани с възрастта заболявания.

Може да има антивирусни свойства

Някои изследвания показват, че канелата може също така да предпазва от определени вируси, включително грип и треска от комари, причинена от денга.

Канелата понижава кръвната захар и риска от диабет тип 2

Канелата помага за контролиране на кръвната захар. Това се постига чрез редица различни механизми, включително управление на количеството глюкоза, което навлиза в кръвния поток.

Канелата може да е от полза за мозъка

Канела

Състояния като Алцхаймер са по-чести с напредване на възрастта и обикновено се причиняват от прогресивно влошаване на мозъчните клетки. При болестта на Алцхаймер натрупването на протеинови фрагменти в мозъка действа като забавя начина, по който човек мисли и запомня.

Канелата съдържа две съединения, които изглежда инхибират натрупването на тези протеини.

Канелата помага за контрол на кръвното налягане

Има някои доказателства, които предполагат, че постоянната консумация на канела е свързана с краткотрайно понижаване на кръвното налягане.

Канелата поддържа здравето на червата

Някои подправки, включително канелата, имат пребиотични свойства. Редовната им консумация може да помогне за възстановяване на баланса на бактериите в червата ви, да поддържа здравето на храносмилането и да облекчи храносмилателните проблеми.

Канелата може да предпазва от рак

Екстрактите от канела могат да осигурят известна защита срещу рак. В това отношение подправката изглежда полезна за намаляване на растежа на раковите клетки, ограничаване на образуването на кръвоносни съдове в тумори и унищожаване на раковите клетки.

Канелата помага в борбата с килограмите

Защо да използваме канела?

Доказано е, че канелата намалява някои от лошите ефекти от консумацията на храни с високо съдържание на мазнини. Това може да помогне в цялостния план за отслабване.

Противовъзпалителните и антибактериалните свойства на канелата могат да осигурят допълнителна помощ на тези, които се опитват да отслабнат, като насърчават цялостно здраво тяло, което ще обработва храната по-добре.

Следващиятт път, когато се чудите дали да добавите канела в сутрешното си кафе, отговорът е ДА. Разбира се, може и да опитате някоя от рецептите за сладкиши с канела или канелени сладки за душата.

Вижте още:

- Чудните ползи на комбинацията мед и канела;

- Разликата между канела касия и цейлонска канела?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest