Всички обичаме аромата на канела, особено по Коледа. Има няколко вида канела, но днес аз ще се спра по-подрбно на два и ще ви разкажа каква е разликата между цейлонска канела и касия.
Цейлонската канела е много по-обичана, предпочитана и ценена от касията. Това се дължи на факта, че цейлонската канела има много по-деликатен и фин аромат от касията и има много по-ценни свойства.
Цейлонската канела бива наричана още истинска канела. В повечето случаи по магазините обаче се продава канела касия. Това се дължи на факта, че самата канела е много труден и скъпоструващ процес.
Сега ще разберем как може да различим канелата касия от цейлонската канела, за да може да си купим наистина по-добрата и с повече полезни свойства канела.
Не всеки може да различава истинската канела от касията и не всеки успява да се сдобие с нея. Трябва да се внимава много, защото касията също е ароматна подправка и прилича много на канелата по външен вид, но няма толкова силно изразен аромат като цейлонската и най-важното е, че може да вреди на здравето ни.
Цейлонската канела, онази истинската, или както я наричат още благородна канела, е вечнозелена кора, която расте в Шри Ланка и Западна Индия. Този вид канела е доста скъп. Тя е от ботаническо семейство с още няколко растения, от които се добиват много подобни, но не и идентични подправки. Всички тези растения имат дълги стебла с ароматни кори, които се използват в кулинарията, както и във фармацевтиката и в козметичната индустрия.
Как да разпознаем истинска канела от канела касия
Чрез йод
Химическият състав на цейлонската канела и този на канелата касия е различен. Ако си купите канела на прах и искате да разберете дали е истинска или касия, ви трябват само няколко капки йод. Ако капнете йод върху цейлонската канела, тя почти няма да промени цвета си. Ако обаче го капнете върху канела касия, то нейният цвят ще стане тъмно син.
Четете опаковката
За да различите истинската канела от касията, първо, трябва да погледнете опаковката. Ако канелата е истинска, то върху опаковката ще бъде написано- Cinnamomum zeylonicum, а върху опаковката, в която канелата е фалшива- cinnamomum aromaticum.
Виж формата на пръчиците
Препоръчително е да си купувате канела под формата на пръчки, не на прах. Това е, защото много по-лесно може да различите истинската от фалшивата канела, ако е на пръчици и виждате формата им. Пръчките истинска канела приличат на папирус с много къдрици. Същите тези пръчки имат много тънки стени и са много крехки. Имат много лек цвят. Цветът им е един и същ, както отвън, така и отвътре.
От друга страна, пръчките на канела касия са доста дебели. Цветът им е неравномерен - отвън е светъл, може и тъмен, а от вътре са с тъмен или сиво-кафяв цвят. Когато ги разрежете, ще видите, че те имат по-малко къдрици, отколкото истинската, а понякога такива липсват.
Особености на китайска касия
Има още един вид канела касия и тя се нарича китайска касия. Това е една от разновидностите на канелата, която е с много по-малко изразен вкус и полезни свойства. Тя се отглежда в Китай, Виетнам и Индонезия. От вътрешната страна на дървото се премахва тънък слой кора. Това е фалшива подправка, приличаща на касията, който е най-често срещаният вид канела в магазинната мрежа.
Характеристики на цейлонската канела
Истинската канела или Cinnamomum ceylancum се добива в Цейлон. Тя също е изсушена кора на канелено дърво, което вирее на височина от 1000 метра над морското равнище. Когато режете канела, използвайте ножове, направени от мед, за да се избегне нейното окисление.
Цейлонската канела е много ценна и рядка подправка, която няма никакви противопоказания.
Разликите между двата вида канела - цейлонска и касия, могат да се видят с просто око - те имат различни тръби, които имат различна структура, цвят и мирис.
Ползи от касия и истинска канела
И двата вида канела могат да бъдат използвани за лечение и профилактика на някои видове заболявания, а също така и в кулинарията. Имат доста сходни полезни свойства, но трябва да кажем, че истинската канела има много силен ефект върху нашето тяло, а именно:
- ускорява кръвообращението;
- гори мазнини;
- контролира и нормализира нивото на холестерола;
- усилва имунитета на организма;
- има антисептични и антиоксидантни свойства.
Между двата вида канела има една много важна разлика - в състава на канела касия има кумарин, който е отровен. Ако се ползва в малки количества, не вреди на организма, но ограничаването му в нашето меню е препоръчително и задължително. Ако видите в магазина канела на ниска цена, то това със сигурност е канела касия. Истинската подправка е много скъпа.
А сега, ако сте си набавили достатъчно количество ароматна канела, хвърлете поглед на тези канелени рулца и канелени сладкиши и си изберете един, който да приготвите, за да усетите как целият ви дом се изпълва с уют. Ако пък ви пасва повече, разгледайте нашите рецепти за канелени бисквити.
Коментари