Много хора смятат, че касия е друго име на канелата. Въпреки че са свързани, тя е съвсем различна подправка. Член на същото семейство като канелата, касията е с по-силен аромат и съответно е нужно използването на по-малко количество от нея.
Всъщност тя е по-добър избор за солени ястия отколкото за сладки - за разлика от канелата. Листата на касия могат да се използват за ароматизиране на дадено ядене точно както дафиновия лист.
Цветовете й имат мекия вкус на канела и се продават консервирани в подсладен сироп за добавка към сладкиши, чайове и вина.
Сушените пъпки от касия наподобяват карамфил и се използват за туршии, пикантни месни ястия и ястия с къри. Разликата между касия и канела е в цвета и мириса. Канелата има по-топъл цвят и сладък вкус.
Касията е червеникаво-кафява и има по-силен и горчив вкус. Друга разлика между двете подправки е наличието на кумарин. Кумаринът е токсин, който може да увреди черния дроб, ако се яде редовно и е потенциално канцерогенен.
Касията има много високи нива от него, докато канелата не съдържа или съдържа много малко количество.
За да избегнете този токсин предпочитайте канелата. Касията е по-евтиния вариант канела в сравнение с други видове като цейлонската например.
Коментари