Цитрусовите плодове са истински витаминозни бомби. Те са едни от най-полезните за човека храни. Любими са на милиони хора по света заради специфичния им сладко-кисел, понякога леко нагарчащ вкус и чудесни освежаващи качества.
Портокали, мандарини, лимони, грейпфрути са част от цитрусовите плодове, които присъстват в менюто и на трапезата ни целогодишно. За съжаление те не растат естествено на територията на България, а се внасят от други страни, където се отглеждат. Поради тази причина се берат полузрели, а за да имат по-голяма трайност и да не се развалят по време на транспортирането и престоя им по складовете, плодовете биват третирани с парафин, вакса и всевъзможни вредни химикали, за които дори не подозираме. Така освен че стават по-дълготрайни и не загниват, се сдобиват и с примамлива гладка и лъскава кора, привличаща окото ни като магнит.
На всеки от нас се е случвало, купувайки цитруси, след допира си с тях да забележим, че ръцете ни са мазни или оцветени. Това се дължи на споменатите вече вещества, с които се обработват плодовете. Ето защо е от съществена важност да знаем как да премахнем боята и химикалите, преди да консумираме любимите портокали или мандарини например.
В повечето случаи просто едно бързо изплакване с вода не е достатъчно за отмиване на вредните третиращи вещества и оцветители.
Ето какво е необходимо да направите - в подходящ съд сипете топла вода и натопете плодовете. Оставете ги за няколко минути, след което върху специална за миене на плодове гъба сложете малко сода и започнете да търкате кората на цитрусите. След като направите това, ги потопете в друг съд с предварително приготвен разтвор от вода и винен оцет. За финал ги изплакнете с чиста вода под чешмата и можете спокойно да консумирате.
Друг вариант е да измиете плодовете с препарат за миене на съдове, но той доста се разпенва и се отмива по-трудно.
Много хора обичат да добавят корите на цитрусите към различни сладка, кексове и десерти, които приготвят, но експертите съветват да не се прави това, независимо колко добре са измити. Също така, когато си правите чай, слагайте лимон, но без кората му.
Коментари