Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Естествени бои за сладки

Естествени бои за сладки

Нина НордНина Норд
Джедай
825
захарни сладки с безвредни бои

Знае се, че синтетичните бои за сладки често са вредни заради веществата, които се съдържат в тях. Можете да си направите сами бои за сладки от естествени продукти.

Естествените бои за сладки са не чак толкова ярки, колкото изкуствените оцветители, но затова пък са много по-безопасни за нашето здраве, което ги прави много подходящи за употреба от децата.

Ако искате да получите крем с жълт цвят, с който да украсите сладките си или да ги залепите една за друга, ще ви трябват едри моркови - 2 броя. Нарежете ги на кръгчета с дебелина около един сантиметър и ги запържете на бавен огън в масло, докато не омекнат.

Претъркайте морковите през гевгир и ги смесете с масло, което предварително е размекнато. Добавете маслото в съотношение едно към едно с морковите. С тази боя ще оцветите крема в жълто.

За получаването на жълт цвят можете да използвате жълта чушка, сочен ананас, смесен със сок от моркови, или смесете малко куркума с топла вода.

Червена торта

Зелен цвят се получава, като добавите в крема или тестото прясно изцеден сок от спанак. Зелен цвят се получава също така от зелена чушка или магданоз, които са сварени, докато пуснат сок.

Червен или розов цвят се получава от вишни или малини, а също така от цвекло. Вишните или малините се претъркват и сокът им се добавя към крема или тестото, а цвеклото се нарязва на малки парченца и се сварява във вода с няколко капки оцет. След като заври, се маха от котлона и се използва водата от варенето, но трябва да се охлади.

За получаване на червен цвят се използва сок от тъмно червени домати, както и сладък червен пипер. За да се получи оранжев цвят, се смесва сок от запържени моркови и сока от варенето на цвекло.

Какао превръща тестото и крема в кафяви, а сокът от боровинки се използва за постигането на лилав или синкав цвят. Естествените бои за сладки се развалят бързо от действието на светлината и въздуха, затова трябва да се използват веднага след като са направени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
46
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Ivana
Ivana
No tezi sustawki, naprimer morkovi, ne promenqt li wkusa na sladkite ?!
02.04.2015 08:15
1
мима димитрова
мима димитрова
Еврика! Всичко е било до мен, в градинката ми, а аз умувах за сложни и не особено ефектни методи. Не стига, че цветовете са разкошни, но и останалото е вкусно и полезно. Пия си сока от моркови, червено цвекло, магданоз и др. и не се сещам, че са идеалните оцветители! При това наше производство - без торове и др.химия. Ще доразвия темата, ако се получи добре, ще я публикувам. Сега се сещам, че правих сладко от дуди /плодовете на черницата/. Така оцветяват, че трудно се почиства - мисля, че са идеални оцветители! Благодаря за темата, ще се поровя още!
15.09.2012 12:48