Подправките служат на хората в продължение на хиляди години. Те подобряват вкуса, аромата и външния вид на храната. В подправките има активни вещества, които имат способността да потискат развитието на бактериите и са катализатор на редица процеси в човешкото тяло.
Подправките могат да се използват както поотделно, така и в смес с други подправки. Съществуват стандартни композиции, които се приготвят в определени пропорции.
Сместа от подправки придава на ястията пикантност, но такива смеси съществуват и за сладкишите и бисквитите. Сместа от подправки за сладкиши е била известна преди десетилетия като сух парфюм.
Можете сами да си направите смес, с която да превърнете домашните сладки и сладкиши в истинско изкушение за сетивата. Не само небцето, но и носът ви ще се насладят на вкусотията, която сами приготвите.
За да я направите, ще са ви необходими четири чаени лъжички канела, две чаени лъжички звездовиден анасон, половин чаена лъжичка индийско орехче, половин чаена лъжичка кардамон, две чаени лъжички настъргана лимонова кора, половин чаена лъжичка джинджифил, две чаени лъжички портокалова кора, половин чаена лъжичка анасон.
Лимоновата и портокаловата кора след настъргването трябва добре да е изсушена, за да се добавки в сместа от подправки за сладкиши, иначе ще я овлажни.
Всички съставки се смесват и се начукват до прах в хаванче. За един килограм тесто са необходими две чаени лъжички от сместа. Можете да я направите по свой вкус, като използвате само някои от подправките и промените пропорциите им.
Можете например да добавите сушена мента или маточина, кимион, кориандър или други подправки, които се използват не само за сладкиши и сладки.
Важното е да не прекалите с по-силните подправки, защото те просто ще заглушат вкуса и аромата на останалите и те няма да се усещат изобщо. Силни подправки са джинджифилът, индийското орехче и анасонът.
Коментари