Gotvach.bg»Статии»Билки»Маточина

Маточина

редакция:
Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
247
Листа от Маточина

Маточината (Melissa officinalis) ни е добре позната от билковите чайове за масова консумация. Това многогодишно тревисто растение с тъмнозелени листа, които имат характерна лимонена миризма, оказва редица ползи върху здравето ни, за които е добре да сме информирани. У нас маточината е известна още като маточник, лимонче, пчелник.

Маточината произхожда от планинските райони на Южна Европа. Още от древността маточината се е използвала от гърците и арабите при всякакви болести, причинени от смущения в нервната система. Цветовете на маточината са дребни, бели, жълтеникави или розови. Маточината расте из храсталаците, редките гори, покрай градините и оградите навсякъде в България. Обикновено се използва цялата надземната част или само листата на маточината, в зависимост от целите.

Листата на маточина се берат в периода преди цъфтежа (към средата на юли). Ако маточината е цъфнала, листата не се събират, тъй като вече са изгубили характерната си миризма и лечебните си качества.

Билката се суши на сенчесто и проветриво място или в сушилня при температура до 35 градуса. Изсушените листа отгоре са зелени, а отдолу - по-светлозелени, със слабо нагарчащ, тръпчив вкус. При смачкване или разтриване трябва да са запазили характерната лимонова миризма. Съхранявайте на сенчесто, проветриво и сухо място.

Маточина

Състав на маточината

Маточината съдържа етерично масло (0.05 - 0.33%), дъбилни вещества, горчиви и слузни вещества, кафеена киселина, ензими, урсолова киселина, олеинова киселина и др.

Приятният аромат на цъфналата маточина, който привлича насекомите, се дължи на терпените - цитронелал, цитронелол, цитрал и гераниол. Седативното действие на маточината се дължи на цитрала. Освен това в дрогата се съдържат тритерпеновите урзолова и олеанолова киселина, 5% дъбилни вещества и захарта стахиоза.

Избор и съхранение на маточина

Маточината може да се закупи от редица магазини, но може и да си я наберете сами. Изсушаването на маточината трае около една седмица. Съхранявайте сухи листа от маточина в хартиени пликове или картонени кутии, избягвайте полиетиленовите торбички. Поставете ги в сухо и хладно помещение.

Кулинарна употреба на маточината

Маточина в Саксия

Листата от маточината са били използвани още от древните гърци и римляните заради приятния освежителен мирис, напомнящ този на лимонова кора. Днес маточината се влага при приготвяне на болета и ликьори. Не е добре да смесвате маточина със силни подправки като мента, индийско орехче, джинджифил. Със сушена маточина доста добре се подчертава вкуса на рибата.

Ползи от маточината

Маточината действа успокояващо на нервната система, има антиспастично и противогърчово действие. Стимулира апетита и процесите на храносмилане, потиска гаденето и повръщането. В народната медицина листата на маточината се употребяват при лечение на високо кръвно, виене на свят, главоболие, за усилване на зрението и дори шум в ушите. Намира приложение за жабурене и гаргара при възпаления на венците и устната лигавица. Маточината премахва и лошия дъх.

Маслото от маточина също намира голямо приложение в лечението на всякакви видове бактериални, гъбични и екземни инфекции поради антисептичните си свойства. Масажи с него облекчават артритни и ревматични болки.

Билката действа успокояващо и антиспастично (против спазми). Маточината подобрява съня, отстранява чувството на възбуда и напрежение, премахва раздразнителността, безпокойството, тревогата, страха. Тази билка има цялостно благотворно действие върху нервната система – повлиява положително болест на Алцхаймер, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, депресия, хистерия, безсъние, меланхолия, мигрена, нервно напрежение, изостря паметта, при стресови състояния, сърдечна невроза,

Начин на приготвяне: Залейте една чаена лъжичка нарязани листа маточина със 100 мл вряла вода. След 30-60 минути прецедете запарката и изпийте. Вечерно време ефектът е особено добър. При по-упорити състояния пийте по 3-4 чаени чаши от приготвената запарка.

Чай от Маточина

С маточина може да излекувате и херпес. За целта пасирайте половин шепа листа маточина заедно с 2 с.л. вазелин. Разбъркайте докато се получи хомогенна смес и оставете мазилото да престои на тъмно и топло място за 2 дни. Нанасяйте от помадата върху херпеса и той ще изчезне да ден-два. Маточината оказва благотворно действие при сърдечни заболявания - тя помага за преодоляване на умората, съдейства за прекратяване на тахикардия и болки в областта на сърцето.

При приемане на препарати с маточина се забавя дишането, изчезват ритъмните смущения и се понижава кръвното налягане.

Маточината има подчертано спазмолитично и газогонно действие при функционални заболявания на червата. Може да успокои коликите от задържане на газовете в червата, но също така и да спре порива за повръщането.

Маточината стимулира храносмилането и отделянето на жлъчен сок, в по-големи количества възбужда апетита. Препарати на основа маточина се използват и при виене на свят, за усилване на зрението, болезнена менструация, кожни обриви, ревматични отоци. Под форма на лапи маточината се прилага много успешно за лечение на циреи.

Спиртен извлек от маточина

Сложете пресни листа от маточина в стъклен буркан и залейте с 50% медицински спирт. Сложете буркана на тъмно и хладно място поне 1 месец или повече. След това прецедете и съхранявайте по същия начин. Ако не може да приемате извлека от маточина така, разтваряйте 1 ч.л. от него в 100 мл вода. Приемайте 3-4 пъти на ден преди ядене.

Вреди от маточината

Маточината е противопоказна за бременни жени и кърмачки. Ако приемате успокоителни лекарства или тиреоидни средства за регулиране дейността на щитовидната жлеза, е добре да се консултирате с лекар преди да започнете употреба на маточина. Лекарско мнение и позволение ви е нужно и ако

Имате остри възпаления на стомаха и червата, остра кашлица, чернодробни заболявания или епилепсия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес