Карамфилът е идеална подправка за пачата, както за топлия, така и за желирания ѝ вариант. Той ѝ придава изискан вкус, който убива тежкия аромат на чесъна. Друга подходяща подправка за пачата е черният-, червеният- и белият пипер.
Магданозът е подходящ за различни ястия от риба. Работа вършат както листата на магданоза, така и неговият корен. Цвят от индйско орехче, черен пипер, майорана, къри и копър придават на рибата лек вкус.
Чубрица, естрагон, лук, чесън и червен пипер – в лют и сладък вариант, както и розмаринът, кимионът и бялата горчица също добре се съчетават с риба. Пащърнакът, ментата и дафиновият лист също се „разбират” с морските специалитети.
За пържената риба босилекът е страхотна подправка. Той омекотява тежестта на мазната пържена риба. Черният пипер, както и различните видове зелени подправки като магданоз и копър също са добри приятели на пържената риба.
Чубрица, къри, стрити на прах бадеми – горчиви и сладки, индийско орехче, сладък червен пипер, кардамон и кориандър вървят добре с пържена риба, особено с по-сухата като например сафрид.
Когато правите варена или задушена риба, използвайте повечко кромид лук или зелен лук за овкусяване. Колелцата нарязан пресен лук придават допълнителен вкусов и ароматен нюанс на рибената чорба.
Иначе тя се връзва добре и с джоджен, както и със сродната по аромат мента. Изсушен и стрит на прах магданоз върви добре с рибена чорба и със задушена риба. Дафиновият лист е подходящ за рибена чорба.
Когато варите супа от риба, пуснете няколко карамфилчета вътре и ще усетите невероятния им вкус, когато топлата ароматна супа се озове в чинията ви, а гостите ще се чудят на какво се дължи страхотния ѝ аромат.
Колкото и да ви се вижда неподходящо, опитайте да добавите в рибената яхния или чорба малко къри. Розмаринът ще се съчетае идеално с вкуса на сварена риба, а маточината ще я накара да ухае леко на лимон.
Коментари