Маточината е диво растение. Но може да се отглежда маточина в градината. Тя се бере до юли месец, като стръковете се събират преди растежа. Така тя запазва приятния си аромат. Суши се и се прибира в хартиени торби. Така всеки може да се сдобие с тази екстравагантна подправка, както и с ароматен и успокояващ чай от маточина за есента и зимата.
За ароматни ястия са напълно достатъчни 2-3 листчета свежа подправка. Вкусът и се допълва добре от 1-2 листенца градински чай, повечко магданоз и няколко стръка пресен чесън. Подобна комбинация може да бъде приложена в богата зелена салата. Маточина в супите и чорбите също е добра идея. Типичен пример за това е курбан чорбата с агнешко.
Маточината има много действия. Едно от тях е благоприятното и въздействие върху храносмилателната и дихателна система. Поради това като подправка се препоръчва за гъбени ястия, които са по-трудно смилаемо. Същото важи и за по-тлъстите риби и меса.
Какво може да си приготвите с маточина?
Салата от домати и чушки
Необходими продукти: 3-4 домата, 3 печени чушки, връзка зелен лук, връзка пресен джоджен, няколко стръка прясна маточина, сол, олио/зехтин, оцет/лимонов сок
Начин на приготвяне: Продуктите се нарязват на дребно. Добавят се подправките и се разбърква. Много лесна и вкусна рецепта с маточина!
Ароматни пилешки пържоли
Необходими продукти: 1.5 кг пилешки пържоли от бут, 2 ч.л. смлян бахар, 1 ч.л. сол, 2 ч.л. смлян черен пипер, 6 скилидки пресован чесън, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 1 с.л. ситно нарязана маточина, 125 мл зехтин, 125 мл лимонов сок
Начин на приготвяне: На всяка пържола се правят два дълбоки разреза. Останалите продукти се смесват в дълбока купа. Пържолите също се поставят и се омесват добре. Купата се покрива с фолио и се оставя от 3 часа до една нощ в хладилника. Пържолите се вадят и се пекат на грил. Често се обръщат и се мажат периодично с останалата мазнина от марината. Ястието с маточина е готово!
Паста със сметана
Необходими продукти: 200 гр. сирене крема, 4 с.л. лимонов сок, 200 мл течна сметана, 5 с.л. маточина, 2 с.л. пармезан, 1 щипка сол, 400 г спагети
Начин на приготвяне: Пастата се вари 8-10 минути в 3 л подсолена вода. След това се вади, измива със студена вода и се отцежда. Сметаната се загрява в тенджера. Добавя се лъжица по лъжица крема сиренето, при непрекъснато бъркане. Добавя се лимоновия сок, при непрекъснато бъркане. Пастата се залива с получения сос.
Измитите и подсушени листа маточина се нарязват на лентички. Оставят се и 2-3 за украса.
Към готовата паста се добавят нарязаната маточина и настърганият пармезан. Доукрасява се с листата маточина.
Не пропускайте да се насладите и вие на тези ароматни ястие с маточина!
Коментари