Ароматната мащерка се използва не само за приготвяне на чай от мащерка, но също така има голямо приложение и в кухнята на много държави. Мащерката се използва при приготвянето на ястия от месо, риба, бобови култури, яйца, картофи, патладжани, както и други зеленчуци.
Маслото от мащерка от своя страна намира огромно приложение в народната медицина.
Мащерката се използва също така и при различни видове консервиране – мариноване и осоляване. Мащерка се добавя и в десерти като кремове, пудинги и сладолед.
В кулинарията се използват както пресни, така и сушени листенца мащерка, а също така и връхчета с все още неразцъфнали цветенца. Те имат изискан вкус и аромат и променят аромата и вкуса на различните ястия.
Свежи клонки мащерка се добавят в различни видове супа и в сосове, за да освежат аромата им. Пилешкото месо става много по-ароматно, ако го освежите с прясна или сушена мащерка малко преди да стане напълно готово.
Ако добавите мащерка в ястие от картофи или от зеле, то ще се промени изцяло и ще бъде много ароматно и вкусно. Така можете да изненадате своите близки с познато за тях ястие, в което обаче сте добавили ароматна изненада.
Лещата, грахът и бобът, приготвени с добавка от мащерка, имат уникален вкус и аромат. Мазното месо става много по-изтънчено на вкус, ако при печенето добавите към него малко мащерка.
За телешкото месо мащерката не е толкова подходяща, но за свинско, агнешко, пилешко, патешко и пуешко е направо незаменима.
С мащерка се подобрява вкусът и ароматът на ястия от свински или пилешки дробчета, сърчица и бъбреци. Ако приготвите супа с използване на сирене и добавите в нея мащерка, ще се насладите на един наистина неповторим вкус и аромат.
Добавете мащерка към пастет от свински черен дроб и ще се насладите на ароматен вкусен резултат. Малко мащерка, добавена в тестото за сладкиши, променя изцяло вкуса и аромата на десерта. Добавете щипка мащерка в сладоледа и се насладете на един напълно нов вкус и аромат.
Мащерката може да се добави също така и в различни видове салати от свежи зеленчуци. Ястията от риба стават много вкусни с мащерка. Тази подправка е подходяща и за сосове и маринати.
Коментари