Ескарола е зеленолистен зеленчук, член на семейството на цикорията. Има широки, зелени, къдрави листа и леко горчив вкус. Може да се консумира както сурова, така и сготвена.
Ескарола е по-малко горчива в сравнение с другите членове на това семейство. Най-силно горчивината се усеща в основата, а листата нагарчат само когато са по-тъмни.
Ескарола осигурява повече витамини и минерали, отколкото обикновената салата Айсберг. Има ниско съдържание на калории и високо съдържание на витамин А, фибри, калций, желязо и витамин С.
Голямото количество витамин А помага в превенцията от остеопороза и рак. Освен че се сервира в зелени салати, ескарола често се задушава.
Нерядко е и включена в рецепти за паста и супи, и е особено уважавана в италианската кухня. Една от най-известните рецепти с ескарола е тази с бял боб и прибавени шунка или бекон.
Когато се използва за салати, добър избор са вътрешните, по-светло оцветени листа. Съчетава се добре с плодове в салати, както и с млечни продукти. Подхожда си дори със силно ароматизирани сирена като рокфор и козе сирене. Идеална е като гарнитура за меса.
В супи се нарязва на ленти и така се прибавя. По този начин ястието се обогатява с цвят, фибри и хранителност.
Ескарола, приготвена на скара, е приятен начин да допълните менюто си. Главата може да се среже на две, а след това да се овкуси с масло и черен пипер. Накрая само трябва да се постави на скарата. Сервира се с оцет и настъргано сирене на върха.
Леко смачкана ескарола с лимон пък е чудесно допълнение към ястия с риба, морски дарове или вегетариански ястия. Ескарола е и съставна част на италианската празнична супа Страчатела, консумирана по Коледа, Нова година или Великде. Част е и от италианската Сватбена супа, наречена така, защото месото и зеленината в нея се съчетават добре като младоженците на брачната церемония.
Коментари