Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна употреба на суроватката

Кулинарна употреба на суроватката

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Кулинарна употреба на суроватката

Млечната суроватка или т. нар. цвик е често подценявана и смятана за отпадъчен продукт. Истината е, че тя може да използва изключително успешно както в кулинарията, така и в козметиката.

Суроватката е изключително нискокалорична, тъй като почти 94 % от състава ѝ е вода. Останалото пък е най-доброто от съдържащото се в млякото. Това сухо вещество представлява пълноценни протеини, в които се съдържат балансиран състав на незаменими аминокиселини.

Тези суроватъчни протеини участват в образуването на кръвните клетки и синтеза на белтъци в черния дроб. В състава ѝ се откриват още витамините А, В, С, Е, биотин, никотинова киселина, холин, млечни мазнини, калций, магнезий и пробиотични бактерии.

Днес мнозина производители използват суроватка при производството на вкусни и изключително полезни напитки. Всеки може да използва суровината и у дома. С нея лесно се приготвят различни коктейли и млечни десерти.

Освен с вкус те радват и със своите лечебни свойства. Продуктите от суроватка доказано запазват забавят стареенето и спомагат за поддържането на добра фигура.

Какво да приготвим със суроватка

Бяла Суроватка

Суроватката, извлечена при приготвяне на извара, се прецежда. Може да се използва смесена със зеленчукови сокове, плодове, както и в комбинация с екстракти от различни билки.

Друг продукт, който може да се направи от суроватъчния материал, е желе от суроватка. За целта 2 чаши суроватка се прецеждат и се загряват до температура от 70-80 °C. Добавят се 0.5 с.л. предварително разтворен желатин, плодове по избор, сироп или мармалад, както и захар на вкус. Сместа се разсипва във форми и се оставя за няколко часа в хладилник.

В глобалната хранителна промишленост суроватката се използва при направата на сирене рикота и кафяви сирена. Белтъкът ѝ пък се използва при приготвянето на протеинова хранителна добавка за трениращите. Той може да се открие и в някои детски храни.

Катми със суроватка

Катми със суроватка

Необходими продукти: 2 л суроватка, 1/2 кубче мая за хляб, 1 равна с.л. сол, 1 с.л. захар, 3 яйца, 1 ч.л. сода за хляб, 1.5 кг брашно, 200-300 мл разтопена свинска мас, парче сланина.

Начин на приготвяне: Маята, солта и захарта се разтварят в 2-3 с.л. хладка суроватка. От суроватка и брашно се замесва подобно на кексово тесто. Към него се добавя сместа от маята и захарта. Съдът се похлупва с капак, завива се с одеяло или нещо друго и се оставя на стайна температура около час и половина, за да втаса. Сместа бухва около три пъти.

Яйцата, които трябва да са със стайна температура, се разбиват със содата и се прибавят към тестото за катми. Омесва се добре. Катмите могат да се пекат на глинен или чугунен сач, както и да се пържат в тиган.

Избраният уред се загрява и се намазва със сланина. В него се изсипва необходимото количество смес. Катмите се пекат подобно на палачинки, но са малко по-дебели. Готовите катми се намазват от двете страни с разтопена мас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest