Gotvach.bg»Съвети»Какво е цвик?

Какво е цвик?

Какво е цвик?

Цвик - това е естествен млечен серум. Представлява един от основните протеини в млякото. Той съдържа млечни протеини, млечна зхар и минерални соли.

Цвикът е известен и като суроватка.

Цвикът представлява полупрозрачна течност с белезникав цвят.

При производството на млякото се получава цвик. По- голяма част от него се премахва още по време на производството, но все пак остава някаква малка част от него.

Цвик се получава и при направата на сирене.

На всеки се е случвало да отвори кофичка кисело мляко и отгоре да има цвик. Специалистите съветват да се разбърка киселото мляко с цвика. Той е безвреден.

Учени от Lund Universiy в Швеция откриват през 2005 година, че ограничената консумация на цвика води до регулиране на кръвната захар.

Цвикът или суроватката на съдържат сол.

Цвика е много полезен. Суроватката съдържа: магнезий, желязо, фосфор, мед, цинк, кобалт, манган, витамини, протеини, калий, натрий и други.

Ползи от консумацията на цвик

- Забавя газообразуването;

- Има благоприятен ефект при мускулни спазми;

- Нормализира чревната флора;

- Намалява холестерола в кръвта;

- Забавя процесите на гниене в организма;

- Има благоприятен ефект при много заболявания на храносмилателната система;

- Влияе благоприятно при хронична умора;

- Има противовъзпалителни свойства;

- Помага при остеопорозата.

Освен че е доста полезен, цвикът не съдържа калории.

Цвикът се използва много и в козметиката. Той има благоприятен ефект върху косата и кожата.

Помага и в борбата с целулита.

Също така влиза в състава на доста лекарства.

Цвикът съдържа живи бактерии и не бива да се прекалява с неговата консумация. Ако се приеме в по-големи количества, може да предизвика диария.

Важно! Употребата на цвик не се препоръчва на хора, които имат алергия към млечните продукти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати