Цвик - това е естествен млечен серум. Представлява един от основните протеини в млякото. Той съдържа млечни протеини, млечна зхар и минерални соли.
Цвикът е известен и като суроватка.
Цвикът представлява полупрозрачна течност с белезникав цвят.
При производството на млякото се получава цвик. По- голяма част от него се премахва още по време на производството, но все пак остава някаква малка част от него.
Цвик се получава и при направата на сирене.
На всеки се е случвало да отвори кофичка кисело мляко и отгоре да има цвик. Специалистите съветват да се разбърка киселото мляко с цвика. Той е безвреден.
Учени от Lund Universiy в Швеция откриват през 2005 година, че ограничената консумация на цвика води до регулиране на кръвната захар.
Цвикът или суроватката на съдържат сол.
Цвика е много полезен. Суроватката съдържа: магнезий, желязо, фосфор, мед, цинк, кобалт, манган, витамини, протеини, калий, натрий и други.
Ползи от консумацията на цвик
- Забавя газообразуването;
- Има благоприятен ефект при мускулни спазми;
- Намалява холестерола в кръвта;
- Забавя процесите на гниене в организма;
- Има благоприятен ефект при много заболявания на храносмилателната система;
- Влияе благоприятно при хронична умора;
- Има противовъзпалителни свойства;
- Помага при остеопорозата.
Освен че е доста полезен, цвикът не съдържа калории.
Цвикът се използва много и в козметиката. Той има благоприятен ефект върху косата и кожата.
Помага и в борбата с целулита.
Също така влиза в състава на доста лекарства.
Цвикът съдържа живи бактерии и не бива да се прекалява с неговата консумация. Ако се приеме в по-големи количества, може да предизвика диария.
Важно! Употребата на цвик не се препоръчва на хора, които имат алергия към млечните продукти.
Коментари