Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Какви витамини и минерали липсват спрямо това какво ви се яде

Какви витамини и минерали липсват спрямо това какво ви се яде

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716723
Какви витамини и минерали липсват спрямо това какво ви се яде

Ако внезапно сте нападнати от неудържим глад към определена храна, може да има няколко причини за това. Разбира се, ако ядете от всичко по много и не можете да спрете, вероятно има някакви проблеми с психиката ви. Но ако наистина искате нещо, към което не сте били пристрастени преди, то това може би е сигнал от тялото ви, че нещо му липсва.

Ако искате нещо, което не е полезно, значи липсва нещо важно. Тялото ни е подобно на компютър, който ясно следи дейността на всеки орган и контролира работата на всички системи. И ако има недостиг на някакъв елемент в организма, той незабавно изпраща сигнал до мозъка за съществуващия дефицит и възможни здравословни проблеми. Всеки от нас чува тези сигнали под формата на променящи се вкусови предпочитания и спонтанно желание да хапнем нещо вкусно, макар и напълно нездравословно.

Накратко:

Ако ви се яде сладко?

- Иска ви се солено - липса на минерали или нарушен водно-солев баланс. - - Жажда за сладко – липса на енергия, ниска кръвна захар.

- Привличат ви мазнините – калцият се усвоява лошо или са необходими допълнителни мастни киселини;

- Ако сте били умерени с ядките и бобовите и изведнъж сте започнали да ги предпочитате, имате дефицит на магнезий, или силиций, или витамини от група В.

- Дояждат ви се банани – може да пиете твърде много кафе, оттам и липсата на калий;

- Яде ви се много осолена риба - недостатъчно минерали, хлориди, мастни киселини.

Добре е, ако знаете за това и можете да възстановите баланса навреме благодарение на витамините и минералите и по-малко калоричните храни. Този списък ще ви помогне:

Какво ви се яде – какво не ви достига – от какво да си го набавите

Какви витамини и минерали липсват спрямо това какво ви се яде

- Шоколад – магнезий – сурови ядки, семена, плодове, бобови;

- Хляб – азот – риба, месо, ядки, бобови

- Гризе ви се лед – желязо – месо, риба, морско зеле, зеленолистни, череши;

- Сладко – въглерод – свежи плодове;

- Мазно – калций – сусам, броколи, сирене, бобови;

- Кафе или чай – сяра – червена боровинка, хрян, всички видове зеле, броколи;

- Алкохол и цигари – белтъчини – червени и птичи меса, морски и млечни храни, ядки;

- Препечена храна – въглерод – свежи плодове;

- Газирани напитки – калций - сусам, броколи, сирене, бобови;

- Солено – хлориди – сурово козе мляко, риба, нерафинирана морска сол;

- Кисело – магнезий - сурови ядки, семена, плодове, бобови;

- Кисело – липса на витамин С - в шипки, лимони, киви, червени боровинки, брюкселско зеле, касис и ягоди;

- Течна храна – вода – пийте повече чиста вода със сок от лимон;

- Твърда храна – вода – силно обезводняване, пийте по 8-10 чаши вода със сок от лимон;

- Студени напитки – манган – синя боровинка, орехи, бадеми, пекан;

- Сирене - липса на калций и фосфор - намира се в изварата, млякото и броколите;

- Фъстъци, фъстъчено масло - липса на витамини от група В - ядки, боб, месо и риба;

- Пушени меса - липса на холестерол - червена риба, маслини, авокадо, ядки;

- Банани – липса на калий - намира се в доматите, белите зърна и смокини

Какви витамини и минерали липсват спрямо това какво ви се яде

- Морски дарове - йоден дефицит - използвайте йодирана сол;

- Пъпеши - липса на калий, калций, фосфор, магнезий, както и витамини А и С;

- Сушени кайсии - липса на витамин А;

- Маслини - липса на натриеви соли;

- Мляко и млечни продукти – липса на калций или незаменими аминокиселини (триптофан, лизин и левцин);

- Сладолед – липса на калций (хора с нарушен въглехидратен метаболизъм изпитват особена любов към него);

- Херинга - липса на подходящи мазнини;

- Слънчогледови семки - липса на антиоксидантни витамини (особено често се среща при пушачи);

- Масло - липса на витамин D.

Ако много ви се пушат цигари, имате липса на аминокиселината тирозин и на силиций. Силицият се среща в ядки и семена, а тирозинът – в червени, оранжеви и зелени плодове и зеленчуци, добавки с вит. С.

Ако изцяло ви липсва апетит, означава че имате дефицит на витамини В1 и В2. В1 се намира в ядки, семена, черен дроб, бобови. В2 – в риба тон и палтус, пуешко, говеждо, пилешко, свинско, бобови.

Ако искате да ядете постоянно от всичко и / или много ви се пушат цигари, означава че ви липсват аминокиселините триптофан и тирозин, както и силиций. Триптофанът се съдържа в сирене, черен дроб, стафиди, сладък картоф, спанак. Тирозинът – в червени, оранжеви и зелени плодове и зеленчуци, добавки с вит. С. Силицият се среща в ядки и семена.

Ако искате да ядете постоянно от всичко в дните преди менструалния цикъл, то имате липса на цинк. Намира се в червеното месо (особено месото на вътрешните органи), морски дарове, листни зеленчуци, кореноплодни култури.

Липса на цинк

Ако искате да хапнете боя, мазилка, пръст, тебешир (да, и това се случва! ) - липса на калций и витамин D. Намира се в яйцата, маслото и рибата.

Ако искате да ядете зеле, това може да показва проблеми със стомашно-чревния тракт. Фибрите, съдържащи се в зелето, подобряват чревния тонус, тартроновата киселина помага за смилането на храната, витамин U помага за заздравяването на язви.

Ако искате да ядете маслини или риба тон - това може да показва недостатъци в щитовидната жлеза. Маслините съдържат много йод, а рибата тон съдържа аминокиселините тирозин. При липса на тези вещества щитовидната жлеза не може да произвежда напълно хормони.

Ако искате овесена каша - проблеми със стомашно-чревния тракт: обостряне на гастрит, колит, панкреатит, язва на стомаха. Овесените ядки обгръщат стените на стомаха, като го предпазват, а фибрите подобряват функционирането на стомашно-чревния тракт.

А защо много ви се яде месо?

Яде ви се месо

Съдържащите се в месните храни протеини и желязо са от съществено значение за изграждането на имунни клетки и поддържането на енергия в тялото. Постоянният глад към месо се появява при липса на енергия и намален имунитет.

Искате да ядете много ябълки или пъпеш, когато имате повишено ниво на холестерол в кръвта, проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Тези плодове съдържат много пектин, фибри, които свързват и извеждат лошия холестерол от организма, намаляват риска от тромбоза и имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, намалявайки риска от инсулт.

Има обаче случаи, когато не просто ви се дояжда нещо, а направо сте пристрастени към него. За това също си има причини, както и решение. Нека разгледаме няколко такива примера.

Пристрастяване към шоколад

По-често от другите любителите на кофеина и тези, чийто мозък се нуждае особено от глюкоза, страдат от шоколадова зависимост. Това важи и за други сладкиши. Ако имате небалансирана диета, тялото ви също ще се нуждае от глюкоза като най-бърз източник на енергия. Шоколадът е идеалният начин да направите това. Но имайте предвид, че този продукт съдържа много мазнини, чийто излишък е опасен за кръвоносните съдове и фигурата ви. В диетата ви трябва да има повече зеленчуци и зърнени храни - те са богати на сложни въглехидрати. А като десерт изберете сушени плодове или мед с малко количество ядки.

Пристрастяване към сирене

Какви витамини и минерали липсват спрямо това какво ви се яде

Без него не можете да живеете и ден, вкусът му ви побърква - готови сте да го купувате с килограми (при всички случаи изяжте поне 100 г на ден). Диетолозите твърдят, че тези, които имат остра нужда от калций и фосфор, обожават сиренето. Разбира се, сиренето е най-богатият източник на тези така необходими и изключително полезни за организма вещества, но мазнините... Опитайте да замените сиренето с броколи – те имат много калций и фосфор, а почти никакви калории. Ако тялото ви възприема добре млякото, пийте по 1-2 чаши на ден и яжте малко сирене (не повече от 50 г на ден) и със сурови зеленчуци.

Пристрастяване към кисели цитрусови плодове

Може би в диетата ви преобладават трудно смилаеми храни и тялото се опитва да повиши киселинността на стомашния сок, за да улесни работата му. Ако имате настинка, може да ви привлече и киселите плодове и горски плодове – отличен източник на витамин С. Изберете ястия с умерено съдържание на мазнини и не смесвайте много храни на един път. Избягвайте пържени, осолени и прекалено пикантни храни, както и тези, които са били препечени. Ако забележите храносмилателни проблеми (особено от черния дроб и жлъчния мехур), задължително се прегледайте от гастроентеролог.

Пристрастяване към пушени меса

Страстта към пушените меса, колбаси и подобни деликатеси обикновено надделява тези, които са на твърде строга диета. Дългосрочното ограничаване в диетата на храни, съдържащи мазнини, води до намаляване на нивото на „добрия“ холестерол в кръвта, а пушените меса съдържат изобилие от наситени мазнини. Не се увличайте с нискомаслени храни – изберете такава, в която все пак има малко мазнини. Купете например кисело мляко, айран или заквасена сметана с достатъчно мазнини. Яжте поне една супена лъжица растително масло и една чаена лъжичка краве масло на ден, дори ако сте на строга диета. Учените са доказали емпирично, че тези, които консумират достатъчно мазнини, отслабват по-бързо.

Пристрастяване към пикантни храни

Какви витамини и минерали липсват спрямо това какво ви се яде
Снимка: Нина Иванова Иванова

Пристрастяването към пикантната храна може да възникне поради високи нива на холестерол в кръвта, проблеми с храносмилателния тракт (в този случай лекарите предписват тестове за нивото на стомашна киселинност), инфекциозни заболявания, депресия и дори прегряване на слънце. През лятото, през горещите дни, пикантните храни са по-желателни, отколкото през зимата. Това се дължи на факта, че пикантната храна причинява повишено изпотяване, поради което тялото се охлажда по-бързо. Този процес трябва да се контролира, тъй като пикантната храна може да причини киселини, гастрит и увреждане на вкусовите рецептори.

Какво да направим, ако имаме глад за определена храна

Преди безсмислено да консумирате всичко, което тялото ви иска, анализирайте желанието си - ако това се случи в редки случаи, тогава няма причина за безпокойство. Просто преценете какво ви казва тялото ви и от какво има нужда и попълнете липсите. Но ако сте започнали да използвате, примерно черен пипер и люти подправки по време на всяко хранене, по-добре е да се консултирате с лекар. Като цяло, отговорът на въпроса: Какво липсва в тялото, ако искате конкретна храна? най-точно може да даде вашият лекар, като прегледа кръвните ви изследвания.

Ако всички елементи там като цяло са нормални и нямате хранителни дефицити, означава че сте просто лакомник спрямо храната, тъй както алкохолиците не могат, без да пият алкохол. Тогава, ако не можете да стигнете до никъде - трябва да разберете особеностите на вашата психика.

А за да се справите по-лесно с неистовия глад за определена храна, си приготвяйте по-често някои от тези идеи за по-полезно хапване:

- пролетни салати;

- постни яхнии;

- кето хляб;

- диетични десерти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest