Анемия наричаме болестно състояние, което се характеризира с понижаване на броя на еритроцитите или по-ниски нива на хемоглобина. Понякога двете състояния вървят ръка за ръка при анемия.
Съществуват различни видове на това заболяване в зависимост от причините, които го пораждат. Рискови се считат полът - при жените е по-често, бременността, напредването на възрастта, наличието на други заболявания, най-вече автоимунни, бъбречни, язвени, хроничният стрес и неправилното хранене.
Проявите на болестта са многобройни и причиняват не само дискомфортни състояния, но и пречат на нормалното ежедневие. Затова необходимостта от приемането на хранителни добавки е неотменна.
Хранителните добавки, основно витамините, са ефикасно средство за избягване на рискове от неочаквани усложнения или неприятни ситуации. Необходима е консултация със специалист, за да се определи видът анемия и да се назначат необходимите витамини, които да се приемат като добавка, и да се подготви подходяща диета с храни, съдържащи нужните вещества. Най-често липсата е на желязо, витамин В12 и витамин В9.
Липса на желязо - желязодефицитна анемия
Ниските нива на желязо са основна причина за поява на желязодефицитна анемия. Установено е, че нужната дневна доза при мъжете е 8 милиграма и 18 при жените. Над 50-годишна възраст мъжете се нуждаят от 18 милиграма дневно, а жените от 8 милиграма. Приемът на желязо като добавка трябва да се извърши след приемането на другите добавки като калция, фибрите, цинка, защото те намаляват усвояването му.
Витамин В12
Този водно разтворим витамин ускорява образуването на червените кръвни клетки. Съдържа се основно в храните от животински произход. Малко над 2 микрограма е нужното дневно количество, но при други заболявания нуждата нараства.
Витамин В9 (фолиева киселина)
Тази киселина има ключова роля за плода по време на бременност и затова непременно си взима и като добавка. За бременните са нужни 600 микрограма, а за останалите възрастни около 400. Може да се набавят от храните.
Витамин С
Този разтворим витамин помага на тялото на усвои желязото. Може да се набави чрез храната, но се използва често и като добавка. Витаминът не причинява предозиране, защото излишните количества се изхвърлят с урината. При някои заболявания обаче е опасен и количествата се съгласуват с лекар.
Минералите
Магнезият, цинкът, медта и други подпомагат производството на кръвните клетки. Приемът обаче е само като профилактика и затова трябва да бъде в ниски дози. Може да бъдат заместени от храни, богати на тези минерали.
Пробиотиците
Тъй като при болестни състояния като анемията съществуват проблеми в храносмилателната система, това се отразява в по-трудното усвояване на полезните вещества от хранителните продукти.
Чудесна профилактика се явяват пробиотиците, които подпомагат пълноценното действие на приетите витамини и минерали. Предотвратява се и риска от допълнителни усложнения.
Коментари