Анемията или малокръвието буквално означава намаляване на броя на еритроцитите и спадане на нивото на хемоглобина в кръвта. В повечето случаи протича като самостоятелно заболяване, но може да бъде последвана и от някаква друга патология в организма.
При наличието на анемия промяната в храненето и налагането на определен режим са задължителни. Чрез тях може да се осигурят различни вещества на организма, които да засилят производството на различни кръвни клетки.
Най-важното при определяне на храните, които страдащият от анемия трябва да приема, е чрез тях да се осигури необходимото на организма количество желязо. Нужно е и рязко повишение на консумацията на белтъчини с поне 20%.
Те са жизнено необходими на организма за производството на еритроцити и хемоглобин. От друга страна приеманите мазнини трябва да се ограничат, тъй като бавят усвояването на желязото. За сметка на тях се увеличава приемът на витамини от групата В и на витамин С.
Когато страдате от анемия, яжте най-много месо, риба, черен дроб, колбаси (не повече от 200 г дневно и с добро качество), плодове, зелени салати. От напитките се препоръчват плодови сокове и чай от шипки. Особено добре влияят черният дроб и чернодробният пастет.
Основната храна трябва да се състои в следното: ориз, овес, пшеница, каши, пудинги, суфлета, зеленчуци – грах, патладжани, салата, маруля, целина, магданоз, карфиол, мазнини – краве масло - 50-60 г, растителни мазнини 15-20 г, кисело-млечни продукти - извара, кисело мляко, айран, яйца, месо - нетлъсто говеждо, телешко, заешко, птиче, нетлъста риба, хляб -и бял, и черен, но не повече от 200-300 г дневно, плодове – портокали, мандарини, лимони, ябълки, кайсии, касис, ягоди, малини, бирена мая, шипков чай с мед, лимонов сок по 50-60 г захар дневно.
Продуктите, от които трябва да се откажете, са предимно шоколад, продукти, съдържащи влакна - бобовите храни и хляб от грубо смляно брашно.
Коментари