Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво да ядем лятото

Какво да ядем лятото

редакция:
НевенаНевена
Новак
22
Какво да ядем лятото

Горещите дни на лятото са факт, но да не забравяме, че високите температури имат своите недостатъци. Горещите дни могат да разстроят организма ни и да ни направят раздразнителни, уморени, разконцентрирани и недоспали.

Храните и напитките обаче ни помагат да запазим организма си здрав по време на горещините.

Вижте какво трябва да имате в хладилника си през летния сезон:

Плодове с кисело мляко през лятото

Идеалната комбинация за лятна закуска, която ще осигури запазването на течноста в тялото, която губим чрез потта.

Летните зеленчуци

Салати летни

Зеленчуците са добро решение за лятно хранене, защото съдържат добро количество течност. Избягвайте варенето и задушаването за дълго време, тъй като това намалява водата и хранителните вещества в тях. Печените картофи, които са богати на въглехидрати, ще ви помогнат в борбата с изтощението от топлината.

Дзадзики или салата Снежанка

Гръцка рецепта, комбинираща киселото мляко с краставицата, която има съдържание на вода от около 96.4 на сто.

Кресон през лятото

Той е богат източник на минерали, включително и желязо, които според някои диетолози могат да бъдат изчерпани чрез изпотяване. Липсата на желязо може да ни накара да се чувствате уморени и апатични.

Мента

Летни храни

Ментата охлажда езика и затова вкусът ѝ е освежаващ в горещото време.

Лукът през лятото

Особено червеният лук съдържа вещество, наречено кверцетин, които се предполага, че има антихистаминов ефект. Хистаминът е дразнител, който причинява топлинни обриви и неблагоприятните реакции при ухапвания от насекоми и ужилвания. Яденето през лятото на лук дневно може да помогне за облекчаване на тези летни оплаквания.

Мариновани меса на скара

Летни маринати
Снимка: 1

Маринатите в летните рецепти намаляват нивата на химикалите, които могат да образуват рак.

Банани

Богат източник на калий, който помага за регулиране на телесната течност, която се губи чрез прекомерното изпотяване. Други богати на калий храни са зелени зеленчуци, печен боб, сушени плодове и зърнени храни.

Летни пъпеши

Летен пъпеш

Най-важната мярка в горещото време е приемът на течности. Можем да си го осигурим и чрез пъпеша, който съдържа повече от 90 на сто вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Таратор
Таратор
Ало, вие случайно да сте чували нещо за таратор? И как и кога той се е употребявал хилядолетия наред у нас? Няма по-добро средство срещу горещините от таратора. От комбинацията кисело мляко + копър + чесън + краставица, измислена от Господ. Учете повече за българската кухня и нейните традиции, а не ни занимавайте с глупости!
13.07.2013 18:24
1