Затлъстяването е един от бичовете на човечеството и диетолозите непрекъснато се опитват да открият методи за борба срещу него.
Учени от Мексико предлагат в храната ни да се добавят съставки, които са по-трудни за усвояване.
Тогава хората, които обичат да ядат много, ще пълнят стомасите си, но малка част от храната ще бъде усвоена. Така няма да има заплашени от затлъстяване и свързаните с него болести като диабет.
Учени от Националния политехнически институт в Мексико Сити дори вече са открили вълшебната съставка.
Така например, те предлагат към тестените изделия като макароните и пастата, да се добавя брашно от неузрели банани.
То съдържа лошо смилаеми форми на нишесте и полизахариди, а освен това е обогатено с антиоксиданти.
Експеримент, в който са участвали 200 доброволци, е показвал, че макаронените изделия с 30-45-процентова добавка бананово брашно са също толкова вкусни, както и оригиналните, които се произвеждат от чиста пшеница.
Също като тях, банановите спагети успешно могат да бъдат комбинирани с кетчуп.
Коментари