Есента променя нашия организъм и една от тези промени е сезонната депресия и повишаването на апетита. И ако сте успели да се вталите през лятото, то през есента рискът да си върнете обратно килограмите и да качите още е особено голям.
Как трябва да се храним през есента, за да се чувстваме сити, но в същото време да не трупаме мазнинки? Според европейски диетолози с настъпването на есента и намаляването на температурите тялото ни започва да изпитва потребност от по-калорична храна и по природните закони се опитва да натрупва мазнина за зимния период.
Затова е напълно естествено, че апетитът се увеличава, започваме да изпитваме желание да ядем по-мазна и калорична и по-сладка храна, отколкото през лятото.
Не е необходимо да се огранчаваме чак толкова в яденето, нито пък да спазваме определена диета, за да успеем да запазим постигнатото през лятото.
Ако съсипваме организма си с глад, това може да изостри стомашно-чревните заболявания, ако такива съществуват, и да бъде предпоставка за тях, ако все още ги нямаме.

Ако през есента не набавяме на тялото си необходимите вещества, ставаме раздразнителни, по-податливи към стреса и постоянно изпитваме чувство на тревога. Всичко това се отразява зле и на фигурата.
Постоянните ограничения в храненето водят и до спонтанни преяждания, а понякога и просто до лакомия. За да се чувстваме добре и спокойно и да не се вълнуваме за излишните сантиметри, които можем да натрупаме, трябва просто да преразгледаме начина си на хранене.
Съвременната диетология препоръчва следния принцип – храненето ни трябва да зависи от сезона. За това има сериозни аргументи – необходимостта от поддръжка на енергиен баланс в организма в зависимост от студения или топъл сезон, както и пренастройването на тялото при прехода от един сезон към друг.
Информацията за промяната на сезона стига до нас и от промяната в храната, като настройва фината хормонална система на стомашно-чревния тракт и подготвя тялото към предстоящите сезонни промени.
Ако през лятото идеална храна са студените зеленчукови супи, плодовите сладоледи, салатите и студените напитки, то през есента те се сменят от топли супи, зеленчукови суфлета, топли напитки.
Температурата на храната играе важна роля в обмяната на веществата, затова не намалявайте вашия метаболизъм със студените продукти. Топлата вегетарианска супа ще замести салатата, а чаят с мед ще стопли не само тялото, но и душата ви, а и ще подобни обмяната на веществата.
През есента е много важно да се храните редовно. Ако през лятото е било съвсем нормално да пропуснете едно и даже две хранения в жегите, то през есента не трябва никога да пропускате обяда.
Заменете в някои хранения месото със задушени зеленчуци, а кравето масло заменете със студено пресован зехтин. Когато ви се яде сладко, хапвайте плодове, леки кремове и сладкиши.
Добър вариант е и печената ябълка с една лъжичка мед. Според съвременните диетолози най-добре се усвояват продуктите, които са характерни за климатичната зона на района ви. Есенните плодове и зеленчуци не трябва да се пренебрегват, защото съдържат много полезни вещества, сред които и ценните антиоксиданти.
Коментари