Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Какво да НЕ ядем, докато кърмим

Какво да НЕ ядем, докато кърмим

редакция:
Какво да не ядем, докато кърмим
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
122.00 лв.

Кърменето е най-добрият избор за хранене на бебето. Майчиното мляко през първите 6 месеца от живота на новороденото осигуряват цялото количество хранителни вещества, течности и енергия, които са му нужни за растежа и развитието му.

Освен това кърмата осигурява имунни тела от майката, които предпазват бебето от голям брой инфекции и подпомагат по-бързото му възстановяване след боледуване.

Кърменето намалява риска от автоимунни болести и затлъстяване през детството. Не на последно място, то създава изключителна близка връзка между майката и бебето, стимулира психическото и интелектуално развитие на малкия човек.

Характеристика на хранителния режим на кърмещата майка

През времето на кърмене е много важно какъв хранителен режим следва майката. Първото и основно правило е, че този процес трябва да създава положителни емоции, както у майката, така и у бебето. Затова отказът от любими храни не се препоръчва. Основното е храната да благоприятства производството на мляко.

Производството на мляко много в значителна степен зависи от вътрешното състояние на жената. Съставът на кърмата се променя в зависимост от това, с което се храни майката, но при всички случаи си остава най-доброто за детето. Ако се спазва определен балансиран хранителен режим, без съмнение свойствата на млякото ще се подобрят значително. Затова е необходимо от хранителната диета на кърмещата жена да бъдат елиминирани всички неподходящи храни за кърмачки.

Храни, които кърмещата майка трябва да изключи от менюто

Хранене на кърмачки

- Някои видове риба - рибата е наистина чудесен източник на редица хранителни вещества, включително незаменими мастни киселини, протеини и йод. Има обаче определени риби, които имат по-високо съдържание на живак и други вредни вещества. Препоръчително е да се ограничи консумацията на тези видове риби в периода на кърмене. Това са мазната риба поради по-високите нива на вредни вещества, които може да не са добри за бебето. Бялата риба като лаврак, морска платика, калкан и други съдържат вредни вещества, подобни на тези, които се намират в мазните риби. Черупчестите също трябва да се приемат в по-малки количества, особено тези с кафяво месо;

- Кофеинът - кофеинът и алкохолът могат да попаднат в организма на бебето през кърмата. Кофеинът се отразява негативно върху съня на бебето. Затова е добре да се ограничи приемът на кафе. При бременните препоръчителната дневна доза кофеин е 200 милиграма или около 1 чаша кафе. Ако става въпрос за чай - 2 чаши чай;

- Алкохолът - черният дроб на бебето е особено чувствителен към алкохола, защото черният му дроб все още е неукрепнал. Препоръчително е да се спре консумацията на алкохол през първите 3 месеца от периода на кърмене. След този период са допустими, но поне 3 часа преди кърменето;

- Яйцата и ядките - тези храни предизвикват притеснения у кърмачките и често с основание. Някои майки се тревожат от консумацията на яйца, фъстъци и други ядки, които могат да отключат алергия при детето. Това е възможна опция, макар да не е доказано. Ако майката няма алергия, може да ги включи като част от балансираната диета, но в малки количества и много внимателно трябва да следи как бебето реагира на тях;

- Медът - още един хранителен продукт, който поражда размисли. Майките, които кърмят, може да ядат мед и това да бъде безопасно, но не във всички случаи. Тук е важно да се отбележи известният факт, че на бебета на възраст под 1 година не трябва да се дава мед, царевичен сироп или дори кленов сироп заради риска от ботулизъм. Разликата е в това, че бебетата нямат достатъчно киселинност в стомаха, за да се справят с ботулиновите токсини. Понякога се оказва достатъчно, ако майките имат, това да убие бактериите, които причиняват ботулизъм и така рискът те да бъдат предадени на бебето чрез кърмата да отпадне. Това обаче е въпрос, който трябва внимателно да се обсъди с лекар;

- Цитрусите - повечето майки ядат цитрусови плодове, без никакви проблеми, докато кърмят. В действителност те са много полезни като закуска или като част от храната, тъй като са пълни с витамин С. Има обаче и акценти, които изискват внимание. Знаем, че киселината в цитрусовите плодове може да разстрои стомаха на бебето. Затова е необходимо да се постъпи също както с меда - да се следи реакцията на бебето и ако то е неспокойно или се появят симптоми, примерно диария, тези плодове трябва да отпаднат от режима на хранене. Тогава витамин С за майката трябва да се набавя от други източници, като тъмни, листни зеленчуци или ягоди. Добре е плодовете да се приемат като отделно хранене, защото комбинирането им с други храни води до забавяне на храносмилането, което на свой ред води до ферментация, а това не е никак приятно за тялото на майката.

Препоръки към храните, с които кърмещата майка трябва да внимава

По време на кърменето майката има нужда от малко повече калории, протеини и калций, но внимателно трябва да се изберат източниците на тези вещества.

Алергените трябва да се избягват, особено при проблем на майката с тях.

Безразборният прием на храни без хранителна стойност не бива да се допуска. Както и диетите.

Храни, които се препоръчват при кърмене

Храни по време на кърмене

Майката, която кърми, се нуждае от всички храни, които осигуряват нейното здраве и енергия. Групите хранителни вещества, които имат значение за поддържането на добро здраве, са:

- Плодовете и зеленчуците - консумират се всеки ден по няколко малки порции плодове или зеленчуци;

- Фибрите - консумират се храни, богати на фибри, като пълнозърнестият хляб, зърнените храни, зеленчуците, плодовете и всички онези храни, допълнително обогатени с фибри. Фибрите са особено подходящи за периода след раждането, тъй като тогава често се появяват храносмилателни проблеми;

- Въглехидратите - трябва да консумира повече хляб, паста, ориз и картофи за повече енергия;

- Протеините - в периода на кърменето нуждите ви от протеини ще бъдат двойно по-големи, отколкото в нормални условия. Голяма част от тях трябва да бъдат от животински произход. Подходящи и полезни са белите меса, птиче месо, бяла риба, яйца, мляко;

- Мазнините - важен елемент от менюто на кърмещата майка, при който от значение са произходът и качеството. Трябва да се обърне внимание на полезните източници на мазнини като авокадото, маслините, ядките и семената, различните риби. Нужно е да се избягват хидрогенираните и трансмазнините;

- Млечните храни - те са основен източник на калций, йод и протеини. Нуждата от калций нараства с около 80% по време на кърмене. Затова е важно да се включат богати на калций храни в менюто. Освен млечните храни калций се набавя от консумацията на зеленолистни зеленчуци, бадеми, сусам, тофу, малки риби сардини и смокини;

- Течностите - един въпрос, който често се пренебрегва. Кърмещите жени се нуждаят от около 700 милилитра или 3-4 чаши допълнително течности на ден в сравнение с времето преди бременността. Течностите са нужни през целия ден, защото кърмещата жена трябва винаги да е добре хидратирана;

- Желязото - бебето взима през последния етап на бременността големи количества от този минерал за сметка на резервите в организма на майката. Затова след раждане нивата на желязо в организма на майката падат. Сред храните, съдържащи желязо, са мидите, пълнозърнестите храни, черният дроб, зеленолистните зеленчуци като спанака и марулите, червените меса. Те ще помогнат тези запаси да се допълнят.

Вижте още:

- Задължителни храни за кърмачки;

- Консумация на гъби при кърмене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest