Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо е важна консумацията на яйца

Защо е важна консумацията на яйца

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
яйца

Яйцето е животинска храна, която е вкусна и лесна за приготвяне. Добавете в дневното си меню яйца, за да се възползвате от предимствата им.

Колко често храната, която обичате, е и добра за вас? Почти никога, нали? Но ако винаги сте обичали да хапвате яйца, то вие сте се хранили правилно! Яйцата са суперхрана, заредена с хранителни вещества, което означава, че храненето с яйцата е важен аспект, който трябва да вземете предвид във вашата диета.

Яйцето е сред най-питателните храни. Съдържа по малко от почти всички хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае. Храненето с яйца е нещо, от което имате нужда в живота си.

В допълнение към всички тези хранителни вещества, яйцето е и склад на големи количества витамини (D, E, K и B6), калций и цинк, както и невероятни количества висококачествен протеин и добри мазнини.

Яйцата също са добър източник на холин. Холинът е важно хранително вещество, използвано за изграждане на клетъчни мембрани в нашето тяло. Това хранително вещество помага за производството на сигнални молекули в мозъка, а яйцето е пълно с над 100 мг холин.

Яйцата съдържат голямо количество висококачествен протеин и здравословни мазнини. Едно яйце е пълно с шест грама протеин. Протеинът е много необходим за нас, за да растем и процъфтяваме, особено за производството на тъканите и молекулите, от които се нуждаем за функционални и структурни цели.

Нуждаем се от протеин, за да увеличим мускулната маса, да понижим кръвното налягане, да оптимизираме здравето на нашите кости и дори да ни помогне да поддържаме оптималното тегло.

ползи от консумацията на яйца

Протеинът също ни помага да имаме здрави нокти и коса и да се борим с инфекциите. По случайност яйцата имат и есенциални аминокиселини в правилните съотношения, които ви помагат да използвате добре протеина, който съдържат.

Освен това яйчните жълтъци съдържат и здравословни мазнини, които помагат на тялото ни да абсорбира хранителни вещества като витамини и антиоксиданти. И не се притеснявайте - топлината от готвене не унищожава здравословните мазнини в яйцата.

Яйцата са свързани с намален риск от сърдечни заболявания. В проучвания е установено, че консумацията на яйца променя моделите на LDL частиците от малък, плътен и лош за сърцето холестерол към добър холестерол, което е свързано с намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Яйцата съдържат и антиоксиданти, които са полезни за здравето на очите. Те са богати на лутеин и зеаксантин - хранителни вещества, които помагат за противодействие на дегенеративните процеси, свързани със стареенето в очите.

Проучвания показват, че консумацията на лутеин и зеаксантин намалява риска от често срещани очни заболявания като катаракта и дегенерация на макулата.

готвени яйца с домати и чушки

Освен това витамин А в яйцата също помага за предотвратяване на слепота, тъй като е известно, че дефицитът на витамина е водеща причина за този проблем.

Вариантите за приготвяне на яйца са хиляди. Ако сте начинаещ готвач спокойно можете просто да си ги сварите, да ги изпържите или да ги приготвите бъркани.

Яйцето намира приложение в редица световни кухни - като шакшука в Близкия изток, менемен в Турция, яйца Бенедикт в САЩ, шотландски яйца в Обединеното кралство, хуевос ранчерос в Мексико. Списъкът е безкраен, ястията са вкусни и сме сигурни, че нямате търпение да си изпържите едно яйце още сега!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest