В последното десетилетие яйцата предизвикаха не един и два спора полезни или не толкова полезни са те.
В действителност яйцата са богати на хранителни вещества, включително и на най-важните витамини, минерали и антиоксиданти, които помагат срещу някои заболявания.
И противно на общоприетото схващане яйцата не увеличават значително нивото на холестерола. Ето защо няма нищо в това да хапвате по едно яйце на ден.
Защо трябва да не изхвърляме яйцата от менюто си?
- Яйцата са отличен източник на белтъчини и се явяват прекрасна алтернатива на месото и рибата.
- Яйцата съдържат малко калории - средно в едно 76 калории. Толкова има примерно в един малък банан.
- В яйцата се съдържат като 10% мазнини и най-вече моно-наситените мазнини, които намаляват холестерола, помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, предпазват от някои видове рак.
- В яйцата се съдържат витамините С, В, D и Е, необходими за нормалния растеж на организма и за защита против рака.
- Яйцата са чудесен източник на минерали, включително желязо. То е необходимо за производството на червените кръвни телца. Фосфорът пък е нужен за здравината на зъбите и костите, а йодът за производството на хормони от щитовидната жлеза.
- Яйцата също са източник на елементи, които а нужни на организма в неголеми количества - селен (който играе ролята на антиоксидант), цинк (необходим за заздравяването на раните и здравата имунна система).
Коментари