В наши дни пъдпъдъчите яйца вече не са екзотика и всеки може да ги сложи на ежедневната си трапеза. Те се използват в салати, омлети, бъркани яйца, печени продукти, десерти. Хапват се варени, пържени, печени и мариновани. Смята се, че протеинът от пъдпъдъчите яйца се усвоява по-добре от човешкото тяло и те носят много ползи за здравето. Нека разгледаме дали това е вярно или не.
Ползи от пъдпъдъчите яйца
Пъдпъдъчите яйца съдържат някои хранителни вещества в по-големи количества от кокошите яйца. Например витамин В1 в състава им е 3 пъти повече, витамин В2 - 2 пъти, а витамин А - 2. 5 пъти. Те съдържат повече фосфор, калий и желязо, концентрацията на аминокиселини е доста по-висока, което също увеличава полезните им свойства. По отношение на количеството протеин, тези яйца също превъзхождат кокошите - в пъдпъдъчите яйца е почти 15 пъти повече.
Ако редовно ядете пъдпъдъчи яйца, тогава можете да подобрите функционирането на нервната система, да нормализирате процесите, които са отговорни за паметта и вниманието. Протеинът от този вид яйца съдържа много интерферон, което ги прави полезни за хората в следоперативния период, помага за по-бързо възстановяване след възпаление. Пъдпъдъчите яйца имат положителен ефект върху хора с очни заболявания, проблеми на стомашно-чревния тракт, анемия.
Лизозимът, съдържащ се в пъдпъдъчи яйца, има отрицателен ефект върху развитието на раковите клетки, а също така насърчава елиминирането на радионуклиди от тъканите на тялото - поради тази причина пъдпъдъчите яйца се препоръчват за употреба от хора, изложени на високо радиоактивно излъчване.
Никотиновата киселина (витамин РР), която не се разрушава при топлинна обработка, лекува нарушения на нервната система, лющене на кожата, подобрява функционирането на черния дроб и панкреаса. Каротеноидите предотвратяват появата на "нощна слепота", възпалителни заболявания на лигавиците.
Калцият предотвратява появата на рахит, насърчава здравословното състояние на опорно-двигателния апарат и нормализира дейността на сърцето. Високото съдържание на фосфор определя свойствата на пъдпъдъчи яйца да насищат простатната жлеза с хранителни вещества при мъжете, възстановявайки потентността, според български учени, по-добре от лекарствата.
В продължение на две седмици ежедневна консумация на пъдпъдъчи яйца можете да забележите подобрение в състоянието на косата, ноктите, кожата. Тези яйца прочистват тялото и премахват токсините. Пъдпъдъчите яйца са полезни за бременни жени, помагат да се справят с ранната токсикоза и попълват липсата на витамини в женския организъм, което има положителен ефект и върху плода.
Имуномодулиращите свойства на пъдпъдъчите яйца правят възможно включването на този продукт в диетата на болни и отслабени хора. В Япония например има здравословна традиция: сервиране на две пъдпъдъчи яйца за закуска в детските градини и училищата. Витаминно-протеиново-минералният комплекс, който е част от пъдпъдъчите яйца, спомага за активиране на работата на мозъчните клетки, което допринася за по-доброто им развитие.
Педиатрите препоръчват точно този вид яйца, защото много рядко се проявява алергия към тях, което е особено важно за малките деца. Освен това те допринасят и за излекуването и с помощта на специален протеин - овомоцид, отделен от пъдпъдъчи яйца за производството на антиалергични лекарства.
Важно е да следвате препоръките, според които на деца под три години се препоръчва да консумират не повече от две яйца на ден и до десет години - три яйца. Възрастните, от друга страна, могат да ядат не повече от 5 пъдпъдъчи яйца на ден, което се равнява на теглото на едно кокоше яйце.
Митове за пъдпъдъчите яйца
Много хора вярват, че използвайки пъдпъдъчи яйца вместо кокоши, не могат да се разболеят от салмонелоза. Това е фундаментално погрешно, те предават салмонела и при тях трябва да се спазват същите мерки за безопасност, както при другите видове яйца, тоест те трябва да се ядат само след термична обработка.
Има и погрешно схващане, че пъдпъдъчите яйца не съдържат холестерол. В тях има дори повече, отколкото в другите. Вярно е, че лецитинът, съдържащ се в яйцата, напълно балансира съотношението на холестерола, но така или иначе не трябва да се увличате с този продукт. Въпреки факта, че алергията към пъдпъдъчи яйца е изключително рядка, първоначално те трябва да бъдат въведени в диетата с повишено внимание.
Как да готвим пъдпъдъчи яйца
Пъдпъдъчите яйца се приготвят по същия начин, както кокошите. Теглото на едно яйце е около 15 грама, а черупката му е по-нежна, следователно, трябва да чупите пъдпъдъчето яйце по-внимателно. Най-удобно е да пробиете яйцето с вилица отстрани на върха, да отрежете черупката с нож и да го излеете.
Поради малкия размер на пъдпъдъчите яйца, времето за готвене се намалява. Например, ако искате да изпържите бъркани яйца от тези яйца, тогава готвенето ще ви отнеме не повече от 5 минути. Ако трябва да сварите яйце в черупката, тогава ще ви трябват около 2 минути във вряща вода, а за да го сварите твърдо - около 5 минути.
С какво да комбинирайте пъдпъдъчите яйца? Зеленчуци, месо, птици, млечни продукти - тези яйца ще добавят вкус към почти всяко ястие. Но трябва да се има предвид, че за разлика от кокошите яйца, пъдпъдъчите имат по-интензивен и подчертан вкус. Поради малкия си размер, те могат да се добавят към салати или да се използват като декорация. Салати, пици, пълнеж за пайове, десерти от извара и сирене, супи, печени зеленчуци и гъби - това е само малък списък от ястия, в които се използват пъдпъдъчи яйца.
Съхранение на яйца
Пъдпъдъчите яйца се съхраняват не повече от 40 дни при температура не по-висока от 20 градуса. Съхраняват се в хладилник за около два месеца. Колкото по-свежи са яйцата във вашата диета, толкова повече хранителни вещества и микроелементи ще получите.
Коментари