Gotvach.bg»Съвети»Как да сварим яйца, без да се спукат

Как да сварим яйца, без да се спукат

Как да сварим яйца, без да се спукат
Снимка: Дони Ники

Случва се яйцата да се спукат по време на варене, белтъкът да изтече и да застане на повърхността. Не е проблем, ако такива яйца отиват за салата.

Но в крайна сметка често има случаи, в които черупката трябва да е цяла. Например за яйца за Великден.

За да избегнете пукнатини по време на варене, трябва, първо, да изберете добри яйца. Те трябва да са пресни, не забравяйте да проверите датата на опаковката. Можете също така да проверите свежестта на яйце, като го пуснете в чаша вода. Ако потъне, означава че е свежо.

Когато купувате яйца, проверете внимателно и опаковката, за да няма вече повредени яйца в нея. Вярно е, че има микропукнатини, които няма да забележите веднага.

Ако яйцата са с високо качество и от доверен производител, който спазва всички правила за отглеждане на кокошки носачки, тогава такива яйца обикновено имат здрава черупка. Но как да бъден сигурни, че няма да се напукат при варене?

Как яйцата да не се пукат при варене

Ако извадите яйце от хладилника и веднага го поставите във вряща вода, то най-вероятно ще се спука поради температурния контраст. Яйцата трябва да се поставят в студена солена вода и след това тя да заври заедно с тях постепенно, тогава няма да се спукат.

Също така не поставяйте съда с яйцата на вече загрял на максимална степен котлон. Желателно е водата да не ври много силно и яйцата да не се удрят много едно в друго.

Можете да добавите и готварска сол при варенето. Солта увеличава плътността на водата, което компресира черупката. Дори и да има микропукнатини, белтъкът няма да изтече в солената вода.

И още един съвет при варене на яйца - как да сварите твърдо яйца, без да се напукат? Можете да хвърлите в съда, където ще варите яйца, няколко дървени клечки за зъби.

Време за варене на яйца

Преваряването на яйцата също може да доведе до спукване. Време за варене на яйца:

- 3 минути, ако искате полутечно яйце;

- 4 минути белтъкът да "грабне", а жълтъкът да остане течен;

- 5 минути - жълтъкът и белтъкът да се сварят, но в самата среда да остане ярко жълто течно петно;

- 6 минути, за да получите мек жълтък със стегнат, но течен белтък;

- 7 минути, за да получите по-плътен жълтък с напълно сварен белтък;

- 8 минути - стандарт за твърдо сварени яйца.

За да определите дали яйцето е варено или сурово, поставете го върху плоска повърхност и го завъртете. Вареното яйце ще се върти много по-бързо и по-равномерно от суровото. След това ви остава само да го обелите и да приготвите някоя вкусна:

- яйчен пастет;

- яйчена салата;

- фритата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен