Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да сварим Великденски яйца, без да се напукат?

Как да сварим Великденски яйца, без да се напукат?

яйца
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
Качество без компромис:
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
94.00 лв.

За Великденските празници сме се запасили с достатъчно яйца. Често количествата им са неоправдано големи, защото повечето домакини не знаят как правилно да ги сварят и от една цяла кора, пълна с яйца, успяват да оцелеят едва половината.

Наистина няма гаранция, че ще успеете да сварите абсолютно всички яйца, без да спукате нито едно, но има и някои ценни правила, които трябва да спазвате по време на варенето им.

Така вероятността да се спукат яйцата е сведена до минимум, което определено струва много по-малко нерви, а и разходи. Ето какво е важно да знаете, преди да се размечтаете колко хубави ще станат Великденските Ви яйца:

1. Ако имате възможност, си закупете домашни яйца, които са с по-добри вкусови качества от тези, които се продават по магазините. Независимо от това какви яйца ще изберете, непременно проверете дали няма някое спукано и ако е така, го отстранете;

2. Яйцата, които ще сложите да се варят, не трябва да са извадени директно от хладилника. Най-добре е да ги извадите още предходния ден и да бъдат оставени на стайна температура. Задължително ги измийте;

Великденски яйца

3. Ако сте забравили да извадите яйцата от хладилника от предния ден, ги оставете да се накиснат в топла вода за около 30 мин. За да не се напукат по време на варенето, е много важно да няма резки температурни промени;

4. Изберете достатъчно голям съд, в който да сложите яйцата и не ги подреждайте на 2 реда. Водата, в която ги слагате, трябва да е приятно топла, без да е гореща;

5. Прибавете към водата, в която ще варите яйцата, малко сол и оцет, които да ги предпазят от напукване;

6. На дъното на съда, в който ще варите яйцата, можете да поставите тънка кърпа, която да ги защитава от напукване;

7. Ако разполагате с някои по-стари чорапи, е добре да поставите всяко едно ейце в чорап, за да може дори и по време на варенето да се удрят едно в друго, да се предпазят от напукване;

8. Яйцата се варят 7-8 мин. и веднага след завирането на водата силата на котлона се намалява;

9. След като яйцата са сварени, се изваждат внимателно и се заливат със студена вода, за да могат да се белят по-лесно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Моите вече ги сварих,всяка година голямо баене правя на яйцата и все повече от половината са счупени,този път си казах че няма да правя нищо,слагам пък каквито станат такива.В тенджерата побрах 17яйца на един ред,сложих сол и оцет,сварих ги и имах само 2счупени,това ми е рекорд,голямо постижение :)
30.04.2016 10:00
2
2