Да си направиш сирене се иска майсторлък. И все пак ако сте се справили с това, то трябва да знаете, че съхранението му не е по-маловажно от правенето му. За да запазите сиренето за по-дълъг период от време е необходимо то да отлежава в саламура при температура около 10 градуса.
Независимо дали сте си направили сиренето сами, или сте го купили от магазина, то няма как да запазите вкусовите му качества, без да си приготвите саламура. И така как се прави тя? Различните хора по различен начин я приготвят, но основните съставки са вода и сол (морска).
Приготвянето е много лесно. Размесвате водата и солта и заливате сиренето, след което го притискате добре отгоре за да не се показва над саламурата.
Много от нас са виждали бабите си как правят саламура. Повечето от тях не разнасят мерителна каничка, а слагат солта на око и след като се разтопи тя пускат едно сурово яйце в нея. Ако яйцето изплува над саламурата и от него се покаже кръгче колкото монета, то значи солта е достатъчна и тя е готова.
Сега за тези, които искат точна рецепта ще кажем малко повече. Съотношението на водата и солта е следното: към един литър вода се добавят 200 грама сол. Прави се хомогенен разтвор с който се залива сиренето. Това е цялата философия, която се изисква за да си приготвите саламура.
Хубаво е да използвате преварена вода или купена изворна от магазина, защото много често чешмяната е пълна с хлор, флуор и други елементи, който след време могат да ви изиграят лоша шега.
Тези, които са правили саламура знаят, че тя наистина е много важна и поне веднъж им се е случвало, ако не са я направили добре сиренето да стане лигаво и меко.
По други краища на страната в саламурата освен вода и сол, добавят по-малко лимонтузу или натриев бензоат. Като за един литър се добавя 2 грама от лимонтузуто или 1 грам натриев бензоат. Процедурата е същата, както оказаната преди това.
Разгледай още тези рецепти за домашно сирене.
Коментари
Като се абстрахираме от граматика и пунктуация, статията е много полезна. Ще се възползвам от нея! Благодаря за публикацията!