Кашуто е вид дърво от семейство смрадликови. Кашуто е известно още като индийски фъстък.
Тази вкусна ядка има форма на бъбрек и е богата на фосфор, магнезий и желязо. Също така има нисък гликемичен индекс. Това го прави подходящ за консумация от хора, които страдат от диабет или са на диета.
От кашуто се приготвят доста вегетариански продукти. Вегетарианците правят от кашу сирене и млечнокисел продукт.
Как се прави млечнокисел продукт от кашу?
За да си приготвите сами млечнокисел продукт от кашу, са ви необходими следните продукти:
Кашу - 250 г
Закваска за кисело мляко
Сока на половин лимон
Преди да използвате кашуто, е необходимо да то бъде накиснато за няколко часа. То трябва да увеличи обема си. След като това стане, то се отцежда от водата и се измива.
Слага се в блендер. Към него се прибавя лимоновият сок и около 100 мл вода. Блендира се до получаването на гъста еднородна каша.
След това се прибавя закваската. Разбърква се.
Готовата смес се сипва с буркан и се завива в кърпа. Така се оставя да престои една нощ на топло. За да се получи млечнокиселият продукт от кашу, е задължително в стаята да бъде топло.
След като е готово, се прибира в хладилника.
Вашия млечнокисел продукт от кашу е готов и може да се консумира.
Как да си направим сирене от кашу?
За приготвянето му са ви необходими следните продукти:
Кашу - 300 г
Бирена мая - 1/3 ч.ч.
Растителен оробиотик, който да е на таблетки
Сока на половин лимон
Ябълков пектин - 2 чаени лъжици
Хималайска сол - 1/2 чаена лъжица
Кокосово масло за помазване
Първата стъпка при приготвянето на сирене от кашу е то да бъде накиснато във вода, докато удвои обема си. Това отнема няколко часа.
Когато това стане, кашуто се отцежда от водата. След това се измива хубаво. В блендер се слага накиснатото кашу и всички други съставки. Всичко се смила до получаването на еднородна смес.
Готовата еднородна смес се изсипва в купа. Купата трябва предварително да е намазана с кокосови масло. Поставя се в хладилник, за да стегне. За стягането на сиренето от кашу са необходими няколко часа.
Коментари