Една от любимите рецепти на Жак Пепен, чието име знае всеки, е за макарони пенне с Рататуй. Това е класическо френско ястие, което се приготвя изключително лесно и бързо, стига да спазвате стриктно съветите на великия френски кулинар.
Важно е да се уточни, че при приготвянето му самият Жак Пепен не бели патладжаните и за разлика от класическата рецепта за Рататуй, слага всички зеленчуци накуп, а не последователно. Но нека подходим директно към въпроса и Ви запознаем с начина, по който Жак Пепен приготвя макарони пенне с Рататуй:
Необходими продукти за Рататуй: 1 патладжан, нарязан на парчета с големина от около 2.5 см, 2 дълги червени чушки, нарязани на парчета с големина от около 2.5 см, 2 тиквички, нарязани на кубчета с големина от около 2 см, 2 ч.ч. нарязан на едри кубчета кромид лук, 1 малка консерва нарязани домати в доматен сос, 2 с. л. едро накълцан чесън, 1/4 ч.ч. зехтин, 2 ч.л. сол
Необходими продукти за макарони пенне: 350 г макарони пенне, 3 с.л. зехтин, 3/4 ч.л. прясно смлян черен пипер, 1/2 ч. ч. черни маслини без костилките, 1/4 ч.ч. настърган пармезан, сол на вкус, няколко пресни листа босилек за украса
Начин на приготвяне на Рататуя: Всички изброени съставки за ястието се кипват в голяма тенджера, захлупват се и се задушават на бавен огън за около половин час. Ако не сте успели предварително да осолите тиквичките с цел обезводняването им, е възможно да получите много течност. В такъв случай усилете котлона за няколко минути, за да може водата да изври. Така приготвеният Рататуй се оставя настрана, за да може да изстине до стайна температура.
Начин на приготвяне на макароните пенне: В голям съд се кипва около 3.5 л подсолена вода, в която се изсипват макароните. Разбърква се добре, за да не се слепват макароните, и когато те отново кипнат, се повтаря процедурата с разбъркването. Варят се в зависимост от инструкциите на опаковката им, но обикновено това трае около 10- 12 мин.
През това време в купа се смесват Рататуят, 3/4 ч. л. сол, зехтинът и пиперът. Купата се слага за около 2 мин в микровълновата фурна, за да се стопли. Готовата отцедена паста се смесва с Рататуя, поръсва се със сиренето и всичко отново се разбърква.
Така полученото ястие се разпределя в 4 купи, добавя се още пармезан и се украсява с пресните листа босилек.
Коментари