Небезизвестният Жак Пепен, кулинарният гуру на Франция, всъщност живее над 50 години вече в Америка. Това е причината книгите му да се издават предимно на английски език, въпреки че е направил много, за да популяризира френската кухня.
За наше щастие обаче книгата Всеки ден с Жак Пепен: Бързи и вкусни рецепти се предлага и на български език и спокойно може да бъде закупена от почти всяка книжарница.
Тъй като обаче сме наясно, че средно статистическият българин не разполага с достатъчно пари за кулинарни книги, решихме да Ви предложим една от най-интересните негови рецепти, публикувани именно в тази книга. Тя е за мус от сьомга, като самият Жак Пепен споделя в предисловието към рецептата си, че месото на рибата се пюрира, поради което можете да използвате и изрезки или краища на пушена сьомга, стига те да се предлагат на по-достъпна цена.
А пушена сьомга можете да намерите в почти всеки по-голям магазин. Няма значение дали е от Канада, Шотландия, Аляска или Нова Скотия. Важното е да проверите датата ѝ на годност и съответно да следите дали цената ѝ Ви устройва. Освен това е важно да се снабдите с каперси и с див лук или в най-лошия случай - обикновен зелен лук. Ето я и самата рецепта на Жак Пепен:
Мус от сьомга
Необходими продукти: 150 г пушена сьомга, 1/2 ч.ч. извара или бяло саламурено сирене, 1 ч.л. прясно изцеден лимонов сок, 2 с.л. ситно нарязан червен лук, 1 ч.л. ситно нарязан див лук, 2 ч.ч. отцедени каперси, 2 ч.л. зехтин екстра върджин, препечени филийки или гризини, с които да бъде поднесен рибният мус, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: В кухненски робот пасирайте рибата, изварата и лимоновия сок и подправете на вкус със сол и черен пипер. За предпочитане е да използвате морска сол. Прехвърлете муса в подходящ съд и с помощта на найлоново или алуминиево фолио притеснете сместа, така че да се получи гладък слой с дебелина от около 2 см. Отгоре поръсете с двата вида лук, каперсите и зехтина. Поднесете с препечени филийки, бретцели или гризини.
Особено подходящо предястие се явява за любителите на водката и виното.
Коментари