Жак Пепен, чието име нашумя особено в края на миналия век сред кулинарните среди, е известен не само с факта, че приготвя изключително вкусни ястия, но и с това, че в повечето случаи те са и бързи. Неговото кулинарно шоу е на първо място през 1997 и 1999 г. и е провъзгласено за най-доброто кулинарно шоу, а първите му книги се считат за основополагащи за френската кулинарна техника, написани в края на 80-те години на миналия век.
А оттогава досега Жак Пепен продължава да пише книги, води колонка в кулинарно списание и е автор на редица кулинарни статии. Особен фурор настъпва обаче при излизането от печат на книгата му Всеки ден с Жак Пепен, която е преведена и на български. В нея той предлага изключително лесни за приготвяне предястия, основни ястия и десерти, които наистина не изискват много време. Идеята му е следвайки неговите съвети да можете да приготвите нещо вкусно и впечатляващо дори и когато бързате.
Тъй като в наши дни мнозина от не разполагат с достатъчно финанси, за да си позволят да купуват кулинарни книги и не могат да се сдобият с гореспоменатата книга на Жак Пепен, ние сме решили да Ви помогнем. Ще Ви предложим описанието на начина, по който Жак Пепен приготвя вкусно пилешко месо, което е кръстил Пилешка персилада.
Представлява пилешко месо със сос, поднесено върху канапе от зелена салата. За тази цел трябва обаче да сте си купили добре изпечено пиле, най-добре току-що готово. Друг вариант е да пробвате сами да си изпечете месото, стига да разполагате с грил. Ето я и рецептата на Жак Пепен за пилешка персиада:
Необходими продукти: печено пиле, 1 маруля, 4 с.л. зехтин, 1 с.л. масло, 2 ч.л. прясно изцеден лимонов сок, 2 с.л. нарязан на ситно кромид лук (шалот), 1 с.л. накълцан чесън, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Измитите листа маруля се отцеждат и се постилат върху голямо плато. Поръсват се с 2 с.л. зехтин, лимоновия сок, сол и черен пипер на вкус. Върху тях се подрежда нарязаното на парчета пилешко месо.
В тефлонов тиган се запържват за около 30 мин лукът и чесънът в останалия зехтин и маслото и се добавя сока от съда, в който сте съхранявали пилето. Поднесете месото, залято равномерно с така полученият сос.
Коментари