Отдавна са популярни мъфините с сушени плодове, пресни плодове, захаросани плодове, ядки, мармалад и сладка. Сервират се като десерти към кафето, чай или сиропи и се приготвят много просто.
На 20 февруари в САЩ отбелязват националният ден на мъфините, затова нека и ние поговорим за това как се правят вкусни мъфини и къде са тънките моменти в рецептите за мъфини.
За да не губите време в дълго печене на кекс или сладкиш, използвайте малки форми от силикон, метал и хартия. Това важи за класическите рецепти за сладкишите, но и за по модерните като веган- и протеинови мъфини.
Основните съставки на мъфините са масло, захар, яйца и брашно, те участват във всяка рецепта, но в различни пропорции, и това определя крайния резултат.
За вкус към тестото за мъфини се добавя:
- Какао, шоколад, кафе;
- Плодове, сушени плодове, захаросани плодове;
- Ванилия, различни есенции, канела;
- Извара, млечни продукти.
И за да се направят мъфините по въздушни и меки, в тестото се добавя бакпулвер. Той може да бъде заменен със сода бикарбонат, която се гаси в киселина, за да се премахне специфичният и мирис. Готовото тесто за кексчета се излива равномерно във формите за мъфини, след което се пече.
Силиконовите форми са единични или взаимно свързани с канали за печене. Металните форми трябва да се смажат с масло или олио, преди да се постави тестото. Хартиените форми се използват за леко тесто и не се нуждаят от предварителна обработка, но изискват специална подкрепа.
В противен случай тестото за вашите пухкави шоколадови мъфини може да излезе от формата.
Ето и идея за много вкусни мъфини и как да ги направите.
Плодови мъфини с бял шоколад
лимонов сок – 2 ч.л.
прясно мляко – 250 мл
олио – 125 мл
яйца – 1 бр.
брашно – 260 г
бакпулвер – 3 ч.л.
сол – ¼ ч.л.
захар – 150 г
бял шоколад – 200 г
плодове – 400 г (ягоди, малини, къпини или смес от тях)
Начин на приготвяне:
Смесете в купа с миксер яйцето, маслото, лимоновия сок и млякото, разбийте до гладка еднородна смес. Начупете шоколада на малки кубчета и го смесете с брашното, бакпулвера, захарта и солта. Смесете сухите и течните съставки и бъркайте бавно с шпатула до гладка смес.
Добавете избраните плодове и бъдете внимателни при бъркането да не се станат на каша и раздробят плодовете. Разпределете тестото във книжните формички, а отгоре поставете кубчета от шоколада.
Печете в предварително нагрята на 180 °C фурна за около 25-30 минути.
Мъфините можете да украсите, като ги покриете с цветно или бяло захарно тесто, шоколадов и ли сметанов крем с помощта на шприц, глазури, пресни или захаросани плодове.
Ако обичате мъфини, разгледайте и тези рецепти за:
Коментари