Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да направим вкусни мъфини

Как да направим вкусни мъфини

Мъфини с шоколадови парченца
Хартиени формички за мъфини 11 см, 1000 броя-33%
Препоръчано за теб:
Хартиени формички за мъфини 11 см, 1000 броя
17.99 лв.
12.00 лв.

Отдавна са популярни мъфините с сушени плодове, пресни плодове, захаросани плодове, ядки, мармалад и сладка. Сервират се като десерти към кафето, чай или сиропи и се приготвят много просто.

На 20 февруари в САЩ отбелязват националният ден на мъфините, затова нека и ние поговорим за това как се правят вкусни мъфини и къде са тънките моменти в рецептите за мъфини.

За да не губите време в дълго печене на кекс или сладкиш, използвайте малки форми от силикон, метал и хартия. Това важи за класическите рецепти за сладкишите, но и за по модерните като веган- и протеинови мъфини.

Основните съставки на мъфините са масло, захар, яйца и брашно, те участват във всяка рецепта, но в различни пропорции, и това определя крайния резултат.

За вкус към тестото за мъфини се добавя:

- Какао, шоколад, кафе;

- Плодове, сушени плодове, захаросани плодове;

- Ванилия, различни есенции, канела;

- Извара, млечни продукти.

И за да се направят мъфините по въздушни и меки, в тестото се добавя бакпулвер. Той може да бъде заменен със сода бикарбонат, която се гаси в киселина, за да се премахне специфичният и мирис. Готовото тесто за кексчета се излива равномерно във формите за мъфини, след което се пече.

Силиконовите форми са единични или взаимно свързани с канали за печене. Металните форми трябва да се смажат с масло или олио, преди да се постави тестото. Хартиените форми се използват за леко тесто и не се нуждаят от предварителна обработка, но изискват специална подкрепа.

В противен случай тестото за вашите пухкави шоколадови мъфини може да излезе от формата.

Ето и идея за много вкусни мъфини и как да ги направите.

Плодови мъфини с бял шоколад

лимонов сок – 2 ч.л.

прясно мляко – 250 мл

олио – 125 мл

яйца – 1 бр.

брашно – 260 г

бакпулвер – 3 ч.л.

сол – ¼ ч.л.

захар – 150 г

бял шоколад – 200 г

плодове – 400 г (ягоди, малини, къпини или смес от тях)

Начин на приготвяне:

Смесете в купа с миксер яйцето, маслото, лимоновия сок и млякото, разбийте до гладка еднородна смес. Начупете шоколада на малки кубчета и го смесете с брашното, бакпулвера, захарта и солта. Смесете сухите и течните съставки и бъркайте бавно с шпатула до гладка смес.

Добавете избраните плодове и бъдете внимателни при бъркането да не се станат на каша и раздробят плодовете. Разпределете тестото във книжните формички, а отгоре поставете кубчета от шоколада.

Печете в предварително нагрята на 180 °C фурна за около 25-30 минути.

Мъфините можете да украсите, като ги покриете с цветно или бяло захарно тесто, шоколадов и ли сметанов крем с помощта на шприц, глазури, пресни или захаросани плодове.

Ако обичате мъфини, разгледайте и тези рецепти за:

- Ванилови мъфини;

- Бананови мъфини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен