Мъфините са обикновено асоциирани с техния сладък и наситен вкус. Те представляват малки пухкави десерти с дълга история и широка популярност в кулинарията.
Макар мъфините са изглеждат съвременно ястие, то всъщност историята зад десерта е хилядолетна. Дори да ги познаваме като десерти, всъщност мъфините изначално са били солени.
Първо мъфините са представлявали обикновени соленки, приготвяни от вода, сол и брашно. През времето рецептите се променяли непрекъснато, докато мъфините вече не представлявали сладки десерти с пухкав външен вид. Смята се, че родината на мъфините е Великобритания през Средновековието.
Днес обаче мъфините се предлагат в различни разновидности като английски мъфини, американски мъфини, купчета мъфини и солени мъфини.
Една от най-популярните съставки за приготвяне на солени мъфини е грисът. Ето и вкусна рецепта за приготвяне на солени мъфини с грис.
Съставки за солени мъфини с грис за училище
За да приготвите солените мъфини с грис, то си пригответе следните съставки:
1 чаша грис;
1 чаша прясно мляко;
1 яйце;
1/4 чаша зехтин или разтопено масло;
1/2 чаша настърган кашкавал;
1/2 чаша нарязани зеленчуци (например, домати, чушки, царевица);
1 ч. л. бакпулвер;
1/2 ч. л. сол;
1/4 ч. л. черен пипер;
1/4 ч. л. сушен риган;
Как да приготвите солените мъфини с грис за ученици
Първо, загрейте фурната на 180°C и подгответе форми за мъфини, като ги подсипете с малко зехтин или поставете хартиени капачки в тях. В голяма купа смесете гриса и млякото и оставете да почива за около 10 минути, докато грисът абсорбира течността. В друга купа разбийте яйцето и добавете зехтин или разтопеното масло. Разбъркайте добре.
Добавете настъргания кашкавал, нарязаните зеленчуци, бакпулвер, сол, черен пипер и сушения риган към сместа с грис. Смесете добре всички съставки, докато се получи хомогенно тесто.
Разпределете тестото равномерно във формите за мъфини. Печете мъфините с грис в предварително загрята фурна за около 20-25 минути или докато мъфините придобият златист цвят и станат твърди на допир.
Извадете ги от фурната и оставете да се охладят за няколко минути, преди да ги сервирате.
Готовите солени мъфини са изключително подходящи за бърза и вкусна закуска или за следобедно хранене. Можете да разнообразявате рецептата, като добавяте още или различни видове зеленчуци към мъфините.
Вижте още:
Коментари