Всеки е правил какви ли не баници със сирене, с локум, с тиква. Но нека ви предложим една рецепта за баница със сирене, която със сигурност ще ви стане любима, и няма и да си помислите за друг вид баница или пък още повече за купена.
Рецептата е от старите бабини вкусотии и след като я приготвите веднъж, ще стане любима на всички вкъщи - хем е лесна, хем е икономична, хем е вкусна.
Използват се готови кори. Както при всяка баница, вземаме 2 бр. и ги редим в намазнена тавичка. Тайната тук е, че в сместа освен сирене и яйца слагаме олио, малко лимонада и сода бикарбонат. Така содата кара баницата да бухне и да бъде по-въздушна.
И така - слагаме ред кори, ред смес, ред кори, ред смес, разбира се корите са намазнени малко с олио. Накрая нарязваме баницата на квадратчета и следва още една тънкост. Поръсваме съвсем леко с лимонада, само няколко пръски. По този начин се получава един по-лек вкус и баницата става по-сочна, а не твърда.
Намазваме с олио по цялата повърхност на баницата и слагаме да се пече до зачервяване на коричката.
Ако предпочитате, вместо лимонада може да използвате и газирана вода.
Коментари