Въпреки известността и лекотата на приготвяне, не всеки знае как се прави пухкав омлет. Вкусен и нежен въздушен омлет, достъпен за всички!
Има много и различни рецепти за омлет: с мляко, кефир, брашно, наденица, сирене, зеленчуци и т.н., но ние ще ви кажем как да приготвите най-обикновен омлет с мляко и яйца.
Ако искате омлетът да е възможно най-въздушен и пухкав, отделете белтъците от жълтъците и ги разбийте поотделно на максимум. Смесете и разбъркайте жълтъците с млякото, след което добавяте разбитите белтъци.
След тяхното добавяне, опитайте да ги смесите бавно и внимателно, за да не спадне омлетът. В края можете да добавите малко нарязан на ситно зеленчук, ако желаете. Сега, имаме два етапа на развитие:
1. Вземете дълбок тиган, предварително нагрят и намазан с олио, изсипете сместа в него и пържите омлета, покрит с капак до готовност.
2. Или вземете дълбока форма, намазана с масло, изсипваме готовия омлет в него и слагаме във фурната на средна температура и печете до готовност.
Това е всичко! Прост и вкусен въздушен омлет е готов!
Омлетът може би се смята за най-лесното ястие. Но неопитните домакини, понякога не осъзнават, че може да го приготвят по различен начин – с домати, с хляб, със сирене и с много други, понякога неочаквани съставки.
Висш пилотаж – нещо леко и ефирно. Как да приготвите пухкав омлет в тиган?
Преди да направите въздушен омлет в тиган, има смисъл да се замислите: защо, получавате пищни и леки ястия, които не залепват в чиниите и не се превръщат в палачинки, когато изстинат? Има няколко принципа, които трябва да се спазват. Тогава ястията с яйца, винаги ще бъдат ефирни, независимо дали ги готвите в тиган или фурна.
1. Яйцата винаги трябва да бъдат добре разбити с млякото и това трябва да се направи непосредствено преди готвене.
2. Млякото трябва да бъде малко по-малко от яйцата.
3. Ако искате да направите омлет, който да поддържа форма, поръсете я с малко брашно или нишесте, обаче има рецепти, при които не се изисква, а пищността се постига чрез внимателно смесване на съставките.
4. Можете да добавите заквасена сметана в малки количества.
5. Слагайки малко варено пиле или говеждо месо, получавате нискокалорично, но в същото време много удовлетворяващо ястие.
6. Настърган кашкавал, добавен в самия край, ще придаде на вашето творение специален вкус.
Какви съдове са нужни за приготвяне на омлет?
Тиган с незалепващо покритие, дълбока форма за фурна, дъска за рязане, дълбока купа, ренде, миксер, вилица, комплект кухненски ножове.
Елементарна рецепта за омлет
Необходими продукти: яйца – 4 бр. пресни, прясно мляко – 4 с.л., брашно – 2 с.л., масло – 2 с.л., 1 щипка сол, копър
Необходими продукти: Нагрейте тигана на висока температура, около 200 градуса. Докато приготвите останалото, той ще загрее, след което прибавете маслото в него. Млякото трябва да престои извън хладилника предварително, за да е леко затоплено - до стайна температура.
Сипете яйцата в дълбока купа и прибавете солта. Разбъркайте всичко това с миксер, до еднородна пухкава смес. Нарежете няколко стръка копър (може и други зелении) и ги прибавете в купата, налейте млякото и добавете брашното, разбъркайте внимателно.
Сипете сместа в средата на тигана, където вече маслото се е разтопило и загряло. Разпределете равномерно сместа в тигана, когато сместа се сгъсти, омлетът е готов.
Коментари