Тези гръцки пилешки шишчета са пълни с протеини, супервкусни са и са лесни за приготвяне. Да, става въпрос за любимото ни Сувлаки!
Не пропускайте доматите в тази рецепта - те са пълни с антиоксиданти, включително ликопен и лутеин, които Ви помагат да предпазите очите си от увреждания, предизвикани от светлината. Задължително гарнирайте с пресни градински домати това Пилешко Сувлаки на скара.
Пилешко Сувлаки на скара
4 порции
Време за приготвяне: 25 мин
Съставки:
500 г обезкостени пилешки гърди без кожа, нарязани на парчета около 3 см.
3 с.л. зехтин
1/2 ч.л. кориандър
1/2 ч.л. сушени риган
морска сол и черен пипер - по ¼ ч.л.
200 г чери домати
2 скилидки чесън, нарязани
3 с.л. пресен лимонов сок
1/2 маруля, нарязана на ситно
1/2 c.л. пресен копър, едро нарязан
4 бр. плоски питки
нискомаслено гръцко кисело мляко за сервиране
8 дървени шишчета
Начин на приготвяне:
Загрейте скарата до средно висока температура. В голяма купа поставете парчетата пиле, добавете 1 супена лъжица масло, след това кориандър, риган и 1/4 ч. л. сол и черен пипер. Разбъркайте и набодете месцата на шишчета.
Поставете доматите и чесъна върху голямо парче алуминиево фолио. Поръсете с 1 с.л. масло и овкусете със сол и черен пипер. Сгънете и запечатайте фолиото, за да образува торбичка.
Поставете торбата и шишчетата на скарата и гответе, разклащайте торбичката и понякога обръщайте пилешкото, докато се приготви, 8-10 минути.
Точно преди да го махнете от скарата, полейте равномерно пилето с 1 супена лъжица лимонов сок.
Междувременно в голяма купа сипете нарязаната маруля и копъра с останалите 2 супени лъжици лимонов сок и с.л. масло, овкусете с малко сол и черен пипер. Разбъркайте.
По желание запечете питките по около 1 минута от всяка страна.
Сервирайте питките с кисело мляко, пилето, доматите и салатата, поотделно или комбинирайте като сандвич.
Добър апетит!
Коментари