Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»В Куба приготвят рибата ето така

В Куба приготвят рибата ето така

Рибно филе

Куба е държава, чието име неизменно се свързва с името на вече покойния Фидел Кастро, с пурите, завивани на бедрото на красиви жени, и с бурните алкохолни нощи. Не по-малко известна обаче е и кубинската кухня, която е наситена от странни аромати и подправки.

Наред с традиционно използвани продукти като царевица, ориз, картофи, риба, телешко и пилешко месо, в кубинската кухня можете да срещнете ястия, приготвени с конско месо, дюка, фасул и др. В случая сме решили да Ви предложим една лесна идея за приготвяне на риба по оригинална кубинска рецепта и то с подправки, които можете лесно да срещнете на българския пазар:

Необходими продукти: 500 г филе от бяла риба (хек, мерлуза, пангасиус и др.), 3 с.л. зехтин, сокът от 1/2 лимон, 1 дафинов лист, 3 с.л. соев сос, 80 г ядки по избор, 2 глави лук, червен, черен пипер, сол и мащерка на вкус

Начин на приготвяне: Рибното филе се измива и се оставя да се отцеди. Най-добре е дори да го подсушите с кухненска хартия или обикновена кърпа, така че да сте сигурни, че няма да съдържа прекалено много вода.

Поръсете филето със сол и лимонов сок и оставете така да се маринова за около 30 мин. При осоляването не забравяйте, че рецептата включва и соев сос, който също е солен.

В тиган сипете 2 с.л. зехтин и запържете за кратко време счуканите ядки. Най-добре е да използвате смес от бадеми и лешници, но и обикновените орехови ядки вършат добра работа. След това добавете и нарязания на ситно лук (само едната глава) и когато и той е готов изсипете и соевия сос.

Риба

Намалете котлона и оставете за няколко минути всички продукти да се задушат. Оставете тигана настрана. Нарежете рибното филе на ивици и намажете дъното на тава за печене с останалия зехтин. На дъното ѝ подредете останалия лук и всички подправки, като дафиновият лист е добре да е накъсан на дребно.

Върху тези билки подредете нарязаното филе и го залейте със задушения сос. Печете рибата в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 мин или в зависимост от големината на парчетата. Поднесете я топла заедно с картофи или ориз, приготвени по начина, по който желаете. И двете култури са традиционни за Куба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest