Каймата е най-често срещаният продукт в нашата кухня. С нея могат да се приготвят редица ястия. Затова е много важно да знаем как трябва да се приготви, овкуси и сготви рецепта с нея. Ако следвате определени трикове, то ще можете да направите съвършено вкусни ястия с кайма. Вижте кои са те.
1. Първото и най-основно е как да си направим каймата. За перфектната кайма е необходимо хубаво и прясно месо, което да се смели. Това става с помощта на месомелачка, блендер или накълцано на ръка. Ако използвате месомелачка, то месото ще бъде изцяло смляно. При блендера то по-скоро ще стане смляно на паста. Ако искате обаче наистина сочна кайма, то използвайте остър нож и я накълцайте на ръка;
2. Следващото основно нещо е какво месо да използвате. Хубаво е каймата да се направи от няколко вида месо. Така тя ще бъде много по-богата на вкус и ще стане още по-сочна. Най-често се прави комбинация от свинско и телешко месо, но това далеч не е единствената сполучлива комбинация. Може да опитате и следните дуети:
- говеждо и агнешко;
- говеждо и пилешко;
- агнешко и пилешко;
- свинско и пуешко;
- свинско и заешко.
3. Каймата вече е готова. С какво да я обогатим? Разбира се тук може да се използват различни продукти. Те ще направят каймата още по-вкусна. Такива могат да бъдат яйцето, хлябът, настърганото сирене, чубрица и др. За по-сочна кайма може да добавите и сурови зеленчуци - картоф, тиквичка;
4. За перфектната кайма са необходими и подправки. Те могат да бъдат различни в зависимост от месото, което се използва. За говеждото месо е хубаво да се използват черен пипер и индийско орехче. За агнешката кайма специалистите препоръчват кимион и кориандър, а пък за пилешкото - куркума. Няма точно количество подправки, с които да овкусите. Всичко е по ваш вкус;
5. Как да размесите каймата? Каймата трябва да бъде размесвана, докато не се получи стегната и здрава топка. По този начин при термичната обработка ще избегнете нейното разпадане. Ако вашата кайма не е достатъчно стегната, то задължително добавете малко хляб или ориз;
6. Охладете каймата. След като я размесите, задължително я приберете в хладилника, за да се изстуди. По този начин тя ще бъде по-сочна, а зеленчуците в нея ще се стегнат добре. Също така, когато каймата е студена, ще може да направите идеалните кюфтенца, които ще увеличат размера си;
7. И идва време за пържене. Ако искате кюфтенцата да са още по-вкусни, то ги оваляйте в съвсем малко брашно или галета. Когато се изпържат, поставете ги за съвсем кратко във фурната. Така ще станат с много вкусни и хрупкави;
Ако следвате тези стъпки, то вашите ястия с кайма винаги ще бъдат съвършени. Опитайте и сами ще се убедите колко по-вкусни и сочни ще бъдат кюфтенцата.
Ако имаш кайма под ръка, опитай непременно и нашите сочни кюфтета с доматен сос, пълнените чушки с кайма или тази вкусни запеканки с кайма.
Коментари