Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Вкусните тайни на кюфтетата в сос

Вкусните тайни на кюфтетата в сос

Кюфтета в сос

Световната мания по храните, създаващи комфорт, има своите национални измерения. За нас една от тези емблематични храни е кюфтето във всички възможни вариации, в които се предлага. Голям дял в тези предложения се пада на кюфтетата със сос. Тук възможностите да се приготви тази вкусна храна също са многобройни. Вариации има както по отношение на приготвяне на самите кюфтета, така и на соса към тях.

Кюфтетата могат да се направят пържени и после да се смесят със соса. Могат и да се запекат във фурна заедно с избрания сос. Друг вариант е да се сварят във вода, заедно с подправки и после да се смесят с другите компоненти от рецептата. Така се набляга на различните вкусови качества на отделните продукти според желанието на готвача. Може да се избегне пърженето за хора със стомашни проблеми, ако кюфтенцата се направят печени на фурна или се сварят във вода.

Видове сос за кюфтета

Доматен сос за кюфтета

Основно сосовете за това ястие са два - бял сос и доматен сос. Основните продукти и при двата вида сос са постоянни, но вариантите са наистина много, особено ако включим към тях различните подправки за придаване на определен вкус.

Белият сос има свои вариации за приготвяне, но основните съставки са брашното, яйцата и млякото - прясно или кисело, а много често и двете. Доматеният сос се прави с доматено пюре, към което се прибавят различни подправки.

Преобладава мнението, че тайната на вкусните кюфтенца в сос се скрие именно в соса. Наистина това допълнение към ястието от кайма е от изключително значение, тъй като задава основния вкус.

Разбира се, майсторското приготвяне на самите кюфтенца също има значение, защото и техните съставки обогатяват и допълват вкуса на соса. Правилното съчетаване на различните вкусове на отделните компоненти е това, което прави цялото ястие една вкусна симбиоза.

Ето две рецепти за кюфтенца в сос, които се различават не само по соса, но и по начина на приготвяне на ястието.

Кюфтенца в бял сос

Кюфтета в бял сос

Каймата за кюфтенцата, около 500 г, се омесва по обичайния начин и с подправките, с които всеки е свикнал да приготвя каймата за кюфтета. После от нея се оформят малки кюфтенца.

В тенджера се слага 1.5 литра вода да кипне, в нея се нарязват по избор зеленчуци - лук, морков, чушка, домат, целина, магданоз. След като зеленчуците омекнат, се слагат кюфтенцата и се варят около 20 минути, изваждат се и бульонът се пасира.

В касерола се сипва мазнина, добавя се брашно, около 3 супени лъжици, и се запържва за кратко. Постепенно се добавя бульонът, като се бърка енергично. 2 яйца се разбиват заедно с около 200 грама кисело и 200 грама прясно мляко и се сипват при бульона. Подправките към тях са по желание, но най-често това са черен пипер, сока на половин лимон, сол. Кюфтетата се слагат при соса и се готвят заедно 4-5 минути.

Кюфтенца с доматен сос

Кюфтета в доматен сос

Със същото количество кайма може да се направят и кюфтета с доматен сос. Каймата се подготвя по същия начин, оформят се кюфтета и се поставят в тава.

Отделно се прави доматеният сос, като в касерола се слага 1 главичка ситно нарязан лук, малко чесън и се запържват леко. Прибавя се доматеното пюре, приготвено от 1 килограм домати или 1 кутия консервирано доматено пюре и се оставя да заври. Прибавят се и избраните подправки и със соса се заливат кюфтенцата в тавата. Пече се около 60 минути на фурна, до готовност на кюфтетата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest