Хлябът е на почит у нас. Българинът не сяда на масата без хляб, независимо какъв. В днешно време вариантите и изборът е много голям - от пълнозърнест хляб, черен, хляб от лимец до пърленки и всякакви видове хлебни изделия. В търговските вериги и големите супермаркети вече може да се намерят готови приготвени хлябове, пресни и вкусни. Франзели, чабати, питки - всички тези вариации на хляба, без който не можем.
Но българинът си е традиционалист и залага на познатото. Такива са и българските пърленки. Ето вкусните тайни на българските пърленки!
Какво всъщност представлява пърленката?
Това е хляб, който се прави под формата на тънка питка. Изглежда като пица. Може да се направи в по-малък вариант или пък с по-широк диаметър. Обикновено пърленка българите са наричали и катмите, тъй като доста ги наподобяват на вид и форма.
За да стане хубава една пърленка, е добре да се приготви предварително самото тесто и да се изпече в пещ или на сач. Но вариантът да бъде изпържена на обикновено тиган също не е лош.
Рецепта за вкусна пърленка
Продукти: 350 гр. брашно; 130 мл прясно мляко; 110 мл вода; 1 и половина с.л. олио; 2 ч.л. суха мая; 1 ч.л. захар.
Начин на приготвяне: След като смесите продукти и оставите тестото малко да втаса, трябва добре да го омесите и да оформите т. нар. пърленки. Трябва да направите нещо като малки пици. Но може да ги оформите и в по-голям диаметър. Формата няма никакво значение - въпрос на предпочитание.
Но колкото по-малки са, толкова по-бързо ще се опекат. Ако имате грил или пещ, пърленките ви ще станат много вкусни и меки. Но може да ги изпечете и във фурна и дори на тиган. След като са готови и придобият златист загар, може да ги намажете с масло или чесън, още докато са топли. Разбира се, желателно е да се консумират току-що приготвени.
Коментари