Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Вкусните тайни на граха

Вкусните тайни на граха

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
грах

Като източник на ценни белтъчини грахът е напълно подходящ да замени месото, а освен това много по-добре от месото се усвоява от организма.

Грахът е полезен за хора, които водят активен начин на живот – той помага на тялото лесно да се справя с натоварванията, снабдява го с енергия и повишава неговата работоспособност.

Натуралните захари, които се съдържат в граха, подобряват паметта и мозъчната дейност. Консумацията на грах спомага за нормалната работа на храносмилателните органи и помага срещу киселини.

Вкусните тайни на граха

Грахът съдържа много антиоксиданти, които са важни за здравето и за състоянието на косата и кожата. Редовната консумация на грах стимулира процесите на регенерация в органите и тъканите.

Грахът е калоричен – сто грама грах съдържат триста калории. Грахът съдържа хранителни влакнини и въглехидрати, наситени мастни киселини, витамини А, Е, Н, РР, В и бета-каротин.

Освен това в този зеленчук има калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, хлор, сяра, желязо, цинк, йод, селен, хром, силиций, никел, титан, алуминий. Малко са растенията, които са богати на толкова разнообразни елементи.

зърна грах

Грахът е любима храна на човечеството отпреди десет хиляди години. Във Франция младият грах е бил ястие само за аристократи. Узрелият грах бил за простолюдието.

Грахът е богат на никотинова киселина, известна като витамин РР – достатъчно е да изядете половин чаена чаша грах, за да осигурите на организма си дневната норма от това вещество.

Редовната консумация на грах подобрява работата на сърдечния мускул, намалява риска от инфаркт и хипертония. При киселини изяжте три-четири пресни зърна грах или пък сушени, накиснати във вода.

За да сварите по-бързо граха, предварително го накиснете за няколко часа във вода. Грах се вари на слаб огън под капак, за да запази всичките си полезни вещества.

Ако водата изкипи, доливайте само топла вода. Солете граха малко преди да е готов. Пюрето от грах се приготвя веднага след като се свари зеленчукът, за да бъде без бучки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest