Шкембе чорбата е тайната за изтрезняване. Всеки, опитал този безотказан метод срещу махмурлук, го е признал веднъж завинаги. Супата от шкембе е идеален начин да изтрезнеете след тежка нощ. Но освен това е много вкусна и хранителна. Но знаете ли как се приготвя? Ще ви разкрием няколко тайни за шкембе чорба!
Ако се поразровите из интернет за рецепти за шкембе, ще видите първото нещо, което трябва да направите, за да може да си направите вкусна супа, а именно - трябва ви добро шкембе. Колкото и висококачествен продукт да имате, най-важното е да го почистите и измиете много добре. Това е първата и най-важната тайна за вкусното шкембе. Така сосът ще стане бистър, чист и много приятен. За целта трябва да оставите шкембето да се изкисне известно време във вода. Хубаво е да се кисне поде час-два, но ако имате повече време, може да го оставите и за денонощие във водата. За да го почистите добре, то може да го изстържете под силна вода на чешмата с много остър нож.
Следващата тайна на шкембе чорбата е варенето. Трябва да се вари поне 4 часа, и то на слаб огън. За да стане сочно и много вкусно, го сварете в прясно мляко. Така ще стане крехко и с много деликатен вкус. Ако нямате толкова много време, може да го сварите в тенджера под налягане и така ще ви отнеме не повече от половин час за процедурата.
Другата много важна тайна е да не слагате сол при варенето. Подобно с варивата като боб и леща, в никакъв случай не трябва да добавяте сол при варенето на шкембето, защото няма да можете да го сварите с часове.
За да стане вкусно шкембето, ви трябва и добра застройка. Затова ви трябва бульон. Него може да направите от водата, в която сте варили преди това шкембето, като я прецедите внимателно и усърдно. Застройвате я и ето ви бульон за вашето шкембе. Добавяте 5 супени лъжици брашно, към тях по малко се добавят 3 яйца, добре разбити, и се бърка, докато стане гладка каша. Тайната тук е да сложите 4 жълтъка вместо цели яйца.
Застройката се разрежда с малко от горещия бульон, докато се позагрее, след което се изсипва в тенджерата. Бърка се енергично. Добавя се накълцаното или нарязано шкембе и се оставя отново да заври. За сгъстяване може да добавите кисело мляко. Остава да сервирате с отделно приготвен счукан или смлян чесън, смесен с оцет, в друг съд да сипете лют червен пипер или да гарнирате отстрани с зелено люто чушле.
Коментари