Италианската кухня отдавна е навлязла и по нашите ширини – с пиците, пастата, по-рядко лазаня. Вкусните им ястия определено се харесват и у нас, но въпросът е можем ли да ги приготвим.
Защото за една манджа не е важно само да я сготвиш, а да я направиш правилно, да добавиш или не всичко, което е необходимо, при това в точния момент.
Освен това използването на топлинна обработка и постоянното разбъркване и поглеждане към котлона също влизат във важните правила за готвене на паста.
И тъй като спагетите доста често се оказват малкото камъче, което препъва иначе добрата домакиня, ще опишем как да си сварите спагетите стъпка по стъпка.
Нищо сложно няма в процеса на варене на спагети, но като всяко първо нещо изисква особено голямо внимание - важно е да не преварите пастата! На 4 януари, когато в САЩ отбелязват деня на спагетите, нека видим всичко важно за тяхното приготвяне.
1. Необходима ви е голяма тенджера, в която да се събира повечко вода. За спагетите трябва да сметнете по 1 л на около 100 г спагети;
2. Не добавяйте сол преди водата да е завряла, защото така ще направите процеса по-бавен. Подправката се слага едва когато водата ври. Количеството сол е 1 с.л. на 1 л вода. Някои домакини добавят и 1 с.л. олио, но шеф готвачите отричат нуждата от мазнина във водата. И тъй като не стана ясно – солта и олиото добавяме, за да не залепнат спагетите и да не се разварят;
3. Следващата стъпка е да сложим спагетите – хващате цялото снопче и го слагате в тенджерата вертикално. Тя започва да омеква и постепенно става лесна за контролиране – наместете я с онази дълга вилица с два зъба, която си купихте с комплекта черпаци, преси за пюре и лъжици с дупки;
4. След като сложите спагетите, погледнете часовника и отмерете времето, което е указано на опаковката им;
5. Котлонът не се намалява – спагетите трябва да си поврат;
6. Варят се без капак, за да не изкипи водата;
7. Проверявайте от време на време докъде е стигнал процесът на варене и разбърквайте много внимателно спагетите;
8. Въпреки това, което пише на опаковката, ако на вас ви се струва, че не са готови, изчакайте още малко, за да не останат прекалено сурови спагетите. Ще познаете, че пастата е перфектно сварена, когато разчупите една спагетка с нокти и в средата има малко кръгче недоварена паста - свалете ги веднага от котлона;
9. Трябва да ги изцедим, когато са омекнали. Отдръпнете от котлона и добавете 2 ч.ч. по-хладка вода, за да спрете процесът на варене. След това изцедете спагетите от водата с помощта на гевгир – процедурата се прави над мивката. Отцедете добре. В зависимост от соса за паста, който ще приготвяте, може да запазите 1 ч.ч. от водата от варенето на спагетите, за да добавите към соса;
10. Не си помисляйте да изчакате водата да изстине и тогава да ги отцедите – процедурата се извършва, докато са съвсем горещи. Не оставяйте никога спагети да киснат в гореща вода;
11. Не оставяйте спагетите под течащата вода;
12. След като се отцедят, върнете ги вече в празната тенджера и започнете да правите сос по желание. Ако на този етап искате да разбъркате спагетите със зехтин или парче масло, помислете пак - мазнината ще обвие повърхността на пастата и приготвеният сос няма да може да я овкуси добре;
13. Съветваме ви да не правите соса и спагетите в едно и също време, особено ако сте новак. След като сте започнали варенето, изчакайте да приключи и тогава се захванете с желаната заливка;
14. Истински вкусни спагетите ще станат, ако ги оставите да поврат за няколко минути вътре в соса.
И за да сме ви докрай полезни, ви предлагаме да разгледате нашите наистина вкусни рецепти за спагети като спагети болонезе или спагети карбонара. И за малко по-екзотични вкусове - рецепти за оризови спагети.
Виж също как се съхраняват сварени спагети, какво да направим с останалите спагети и какви подправки се слагат на спагети.
Коментари
Като момче, което не готви смея да кажа, че не ми се получиха ама хич, но вината си е в мен.
П.п. Солта не е ли малко множко? Поне при мен станаха бая солени? 1 супена лъжица на 1 литър вода, 1 литър вода на 100 грама спагети. Един пакет 500 грама значи ли 5 литра вода и 5 супени лъжици сол? :D
P.S. Безпочвено е да се критикува, ако няма какво градивно да се каже. Щом знаете повече надградете казаното, без негативни коментари. Хубаво е да уважаваме труда на другите. :)
И да! Аз слагам олио и ги измивам със студена вода... вярвам, че това не е италианска рецепта. Вярвам на останалите мнения. Да, може би в Италия не се прави така, сигурна съм дори. Но не забравяйте и най-важното! Разликата в нашите и техните спагети. Вкусовете ни.... водата ни... рецептите ни... всичко е различно! И няма как в България, с български спагети да се правят такива по италиански рецепти.
Правя сравнението с арабската кухня, където вече имам нужните познания. Резултатът е коренно различен.
Моля, помислете и по този въпрос и не обиждайте авторката!
Никога обаче не съм виждала някой от тях ( нито пък някоя обикновена домакиня) да слага олио във водата. Слагат единствено кристали морска сол и то накрая и не винаги. НИкога не съм видяла да мият пастата, напротив това е напълно изключено. Соса винаги се прави заедно с пастата или е готов преди нея. Истиналата паста за италианеца е направо обидна, директно отива в кофата, претоплена никога не съм видяла да ядат, всичко хвърлят каквото остане.
И нещо много важно за варенето. За мен беше изненадващо как може да се яде толкова огромна количество паста всеки божи ден и да не се дебелее. Там наистина всеки обед има освен всичко друго и паста, като пастата често не е основното ястие а е нещо като предястие. Оказа се че тънкостта е във варенето - там спагетите се ядат полусурови, никога никъде не съм видяла или яала сварени по български спагети почти скашнати.
Никога не добавяйте студена вода към водата, в която варите пастата. Най-добре е да пробвате докато се варят и да ги изцедите поне 1 мин преди да са готов. До-готвянето заедно соса в тигана е добра идея за някои видове сос, но тогава пастата трябва да е извадена и изцедена поне 2-2.5 мин преди да е готова - в този случая не оцеждайте напълно водата.
И последно, но основно - сосът винаги трябва да е вече готов, в момента в който пастата е сварена - живота на току-що сготвената паста е от 3 до 5 мин, в които трябва да е сервирана по чиниите - иначе губи много от вкуса и омеква, а както знаем пастата трябва винаги да има твърда сърцевина - за начални упражнения е по-добре да пробвате къса паста - макарони, пене, фузили, защото спагетите са трудни.