Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тънкости при варене на спагети

Тънкости при варене на спагети

редакция:
варене на спагети

Италианската кухня отдавна е навлязла и по нашите ширини – с пиците, пастата, по-рядко лазаня. Вкусните им ястия определено се харесват и у нас, но въпросът е можем ли да ги приготвим.

Защото за една манджа не е важно само да я сготвиш, а да я направиш правилно, да добавиш или не всичко, което е необходимо, при това в точния момент.

Освен това използването на топлинна обработка и постоянното разбъркване и поглеждане към котлона също влизат във важните правила за готвене на паста.

И тъй като спагетите доста често се оказват малкото камъче, което препъва иначе добрата домакиня, ще опишем как да си сварите спагетите стъпка по стъпка.

Нищо сложно няма в процеса на варене на спагети, но като всяко първо нещо изисква особено голямо внимание - важно е да не преварите пастата! На 4 януари, когато в САЩ отбелязват деня на спагетите, нека видим всичко важно за тяхното приготвяне.

1. Необходима ви е голяма тенджера, в която да се събира повечко вода. За спагетите трябва да сметнете по 1 л на около 100 г спагети;

2. Не добавяйте сол преди водата да е завряла, защото така ще направите процеса по-бавен. Подправката се слага едва когато водата ври. Количеството сол е 1 с.л. на 1 л вода. Някои домакини добавят и 1 с.л. олио, но шеф готвачите отричат нуждата от мазнина във водата. И тъй като не стана ясно – солта и олиото добавяме, за да не залепнат спагетите и да не се разварят;

3. Следващата стъпка е да сложим спагетите – хващате цялото снопче и го слагате в тенджерата вертикално. Тя започва да омеква и постепенно става лесна за контролиране – наместете я с онази дълга вилица с два зъба, която си купихте с комплекта черпаци, преси за пюре и лъжици с дупки;

4. След като сложите спагетите, погледнете часовника и отмерете времето, което е указано на опаковката им;

5. Котлонът не се намалява – спагетите трябва да си поврат;

6. Варят се без капак, за да не изкипи водата;

7. Проверявайте от време на време докъде е стигнал процесът на варене и разбърквайте много внимателно спагетите;

8. Въпреки това, което пише на опаковката, ако на вас ви се струва, че не са готови, изчакайте още малко, за да не останат прекалено сурови спагетите. Ще познаете, че пастата е перфектно сварена, когато разчупите една спагетка с нокти и в средата има малко кръгче недоварена паста - свалете ги веднага от котлона;

9. Трябва да ги изцедим, когато са омекнали. Отдръпнете от котлона и добавете 2 ч.ч. по-хладка вода, за да спрете процесът на варене. След това изцедете спагетите от водата с помощта на гевгир – процедурата се прави над мивката. Отцедете добре. В зависимост от соса за паста, който ще приготвяте, може да запазите 1 ч.ч. от водата от варенето на спагетите, за да добавите към соса;

Сварени спагети

10. Не си помисляйте да изчакате водата да изстине и тогава да ги отцедите – процедурата се извършва, докато са съвсем горещи. Не оставяйте никога спагети да киснат в гореща вода;

11. Не оставяйте спагетите под течащата вода;

12. След като се отцедят, върнете ги вече в празната тенджера и започнете да правите сос по желание. Ако на този етап искате да разбъркате спагетите със зехтин или парче масло, помислете пак - мазнината ще обвие повърхността на пастата и приготвеният сос няма да може да я овкуси добре;

13. Съветваме ви да не правите соса и спагетите в едно и също време, особено ако сте новак. След като сте започнали варенето, изчакайте да приключи и тогава се захванете с желаната заливка;

14. Истински вкусни спагетите ще станат, ако ги оставите да поврат за няколко минути вътре в соса.

И за да сме ви докрай полезни, ви предлагаме да разгледате нашите наистина вкусни рецепти за спагети като спагети болонезе или спагети карбонара. И за малко по-екзотични вкусове - рецепти за оризови спагети.

Виж също как се съхраняват сварени спагети, какво да направим с останалите спагети и какви подправки се слагат на спагети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
57
46
31
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Боряна Атанасова
Боряна Атанасова
Аз ги варя в подсолена вода след това в соса стават много хубави.
18.06.2022 21:43
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
У нас се ядат сварени спагети със малко сол и олио да не слепват ,отцеждат се но се оставя и малко от водата им Най обичам с доматен сос и тиквички -супер стават не съм много месояден затова :)))
04.03.2016 13:29
3
2
Renkata
Renkata
Зависи от самите спагети, хубавите могат само да се варят в подсолена вода и в началото се бъркат по-често така не залепват. :)
03.03.2016 19:54
2
1
Илияна Димова
Илияна Димова
Спагетите стават по-вкусни като се поварят заедно с приготвения сос , така поемат по-добре от соса, отколкото само да се полеят
08.02.2016 13:17
2
Гоше
Гоше
Привет,

Като момче, което не готви смея да кажа, че не ми се получиха ама хич, но вината си е в мен.

П.п. Солта не е ли малко множко? Поне при мен станаха бая солени? 1 супена лъжица на 1 литър вода, 1 литър вода на 100 грама спагети. Един пакет 500 грама значи ли 5 литра вода и 5 супени лъжици сол? :D
13.10.2015 20:23
14
1
Ном-ном
Ном-ном
Направих спагети според описанието и станаха "да си оближеш пръстите". Не знам колко са италиански, но резултатът беше страхотен. Благодаря!

P.S. Безпочвено е да се критикува, ако няма какво градивно да се каже. Щом знаете повече надградете казаното, без негативни коментари. Хубаво е да уважаваме труда на другите. :)
31.07.2015 16:51
6
1
Хейтъра
Хейтъра
Мисля че всякакъв вид италиански компетенции,са напълно излишни,престанете да говорите глупости против авторката,защото аз спагети не мога да правя и ако не беше страницата щеше да ям ориз...ааа и Румен Младенов,ами ти се похвали бе мой,какво се правиш на тъп...
01.03.2015 18:26
2
Николай
Николай
Здравейте,повечето оплюха вместо да обогатят статията с свойте Италиянски и разбирачески рецепти.Еми кажете как точно се прави а не плюйте само де!!!
20.02.2015 21:18
3
Лили
Лили
Здравейте! За разлика от голямата част от вас, аз не съм била в Италия, не познавам италианци и не съм яла оригинални спагети. За сметка на това, обаче готвя паста всякаква почти всеки ден.
И да! Аз слагам олио и ги измивам със студена вода... вярвам, че това не е италианска рецепта. Вярвам на останалите мнения. Да, може би в Италия не се прави така, сигурна съм дори. Но не забравяйте и най-важното! Разликата в нашите и техните спагети. Вкусовете ни.... водата ни... рецептите ни... всичко е различно! И няма как в България, с български спагети да се правят такива по италиански рецепти.
Правя сравнението с арабската кухня, където вече имам нужните познания. Резултатът е коренно различен.
Моля, помислете и по този въпрос и не обиждайте авторката!
09.02.2014 12:14
14
3
Митко
Митко
Само да кажа на профито,което е написало статията, олио или каквато и да е мазнина никога не се слага докато се варят спагетите, в Италия ще те линчуват за това!!!
11.10.2013 19:08
9
4
Румен Младенов
Румен Младенов
Не искам да се хваля.Живея 20 години във Италия. Правия ги супер и спагети и паста и всичко останало 76956
11.10.2013 17:24
5
2
Кария
Кария
Живяла съм и съм работила в Италия като помощник- готвач в ресторанти от висок клас. Бих казала, че съм имала шанса да науча някои неща от много големи професионалисти.
Никога обаче не съм виждала някой от тях ( нито пък някоя обикновена домакиня) да слага олио във водата. Слагат единствено кристали морска сол и то накрая и не винаги. НИкога не съм видяла да мият пастата, напротив това е напълно изключено. Соса винаги се прави заедно с пастата или е готов преди нея. Истиналата паста за италианеца е направо обидна, директно отива в кофата, претоплена никога не съм видяла да ядат, всичко хвърлят каквото остане.

И нещо много важно за варенето. За мен беше изненадващо как може да се яде толкова огромна количество паста всеки божи ден и да не се дебелее. Там наистина всеки обед има освен всичко друго и паста, като пастата често не е основното ястие а е нещо като предястие. Оказа се че тънкостта е във варенето - там спагетите се ядат полусурови, никога никъде не съм видяла или яала сварени по български спагети почти скашнати.
30.05.2013 10:36
10
1
teo
teo
колегата под мене е права, че има разлика между българската обикновена паста и италианската - разликата е, че едната е правена с твърд пшениен грис, а другата само с брашно. Разликата в цената, обаче не е толко фрапантна - една средно добра паста като дел чеко или барила струва 4 лв, а има и по-евтини марки със същото качество. Естествено има и доста бутикови пасти, които могат да струват повече и са с много специални съставки, но в бг трудно се откриват. На каквато и да се спрете, просто проверете дали има този твърд пшеничен грис...
21.03.2013 13:59
2
катерини
катерини
ИСКАМ ДА ВИ КАЖА ,ЧЕ КОГАТО СЕ ВАРЯТ МАКАРОНИ ХИЧ НЕ Е НУЖНО ДА СЕ СЛАГА ОЛИО.ВТОРО МНОГО ПРАВИЛНИ ЧЕ СПАГЕТИТЕ ИЛИ МАКАРОНИТЕ НЕ СЕ СЛАГАТ ПОД ТЕЧАЩА СТУДЕНА ВОДА-ПРОСТО САМО СЕ ОТЦЕЖДАТ.ЖИВЯЛА СЪМ В ИТАЛИЯ ТАКА,ЧЕ НЕ ГОВОРЯ ГЛУПОСТИ,НО ВСЕ ПАК ИСКАМ ДА КАЖА И НЕЩО ДРУГО--ОГРОМНА,АМА НАИСТИНА ОГРОМНА РАЗЛИКА ИМА МЕЖДУ ИТАЛИЯНСКАТА ПАСТА И СПАГЕТИ И НАЩЕ РОДНИ.МАЛКО ХОРА БИХА ДАЛИ ДА РЕЧЕМ7-8 ЛЕВА ЗА ПАКЕТ ХУБАВИ ИТАЛИЯНСКИ МАКРОНИ,КАТО МОГАТ ДА ДАДАТ 0.90 СТ.ЗА ПАКЕТ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ(ЗА КОИТО ПЪК НЯМА ГОЛЯМО ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ СА С ОЛИО ,ДАЛИ СА МИНАЛИ ПОД СТУДЕНАТА ВОДА ,ЗАЩОТО РАЗЛИКАТА Е ОТ ЗЕМЯТА ДО НЕБЕТО)
21.03.2013 12:03
7
1
Покажи всички подкоментари
Teo
Teo
В момента, в който добавите олио към водата за варене, се сбогувате с италианскита паста - нищо друго освен морска ЕДРА сол.
Никога не добавяйте студена вода към водата, в която варите пастата. Най-добре е да пробвате докато се варят и да ги изцедите поне 1 мин преди да са готов. До-готвянето заедно соса в тигана е добра идея за някои видове сос, но тогава пастата трябва да е извадена и изцедена поне 2-2.5 мин преди да е готова - в този случая не оцеждайте напълно водата.
И последно, но основно - сосът винаги трябва да е вече готов, в момента в който пастата е сварена - живота на току-що сготвената паста е от 3 до 5 мин, в които трябва да е сервирана по чиниите - иначе губи много от вкуса и омеква, а както знаем пастата трябва винаги да има твърда сърцевина - за начални упражнения е по-добре да пробвате къса паста - макарони, пене, фузили, защото спагетите са трудни.
20.03.2013 13:46
3
1
Покажи всички подкоментари
егати!
егати!
Това е върхът на невежеството! Кой е този, дето се прави на такъв спец, дайте да го видим! Категорично доказано е, че солта не се отразява на процеса на завиране на водата, освен ако не се касае за чаша сол спрямо 100 мл вода.... Съветът да ги поварите още малко след указаното на опаковката време говори само за едно: този готвач е варил само домашната юфка на баба си и обича да яде тестяна каша, а не спагети! Ужасно е, че мрежата се напълни с такива познавачи!
20.03.2013 13:19
1
1
Погрешно!
Погрешно!
Да, това е може би НАЙ-НЕЛЕПИЯТ съвет в света, даван за спагети - да се прави соса след като бъдат сварени спагетите!... Уникално невежество, с извинение, защото охладените спагети са компрометирани. Не може и да се съветва "да поврат НЯКОЛКО МИНУТИ(!?) в соса", защото ЩЕ СЕ РАЗВАРЯТ!Ех, неиталианци - не разбирате от спагети!
20.03.2013 12:27
4
1
Покажи всички подкоментари
КАТЯ
КАТЯ
ДА,ТАКА СЕ ПРАВЯТ ДОБРИ СПАГЕТИ,САМО ЧЕ ПРЕДИ ДА ГИ СВАРИТЕ НЕКА СОСЪТ,КАКЪВТО И ДА Е ТОЙ ДА ВИ Е ГОТОВ!И НАКРАЧ НАЛИ ЗНАЕТЕ---ХУБАВО ПОРЪСВАНЕ С ПАРМЕЗАН И ДА ВИ Е СЛАДКО!
20.03.2013 12:13
2