Неврокопски картофи
Най-добрите нови сортове картофи за варене се отглеждат у нас в район, където хората се занимават предимно със земеделие и туризъм. Това е землището на град Гоце Делчев, наричан преди години Неврокоп. Прочутите неврокопски картофи са отгледани по всички правила на чистото и здравословно градинарство.
Немският сорт картофи Розара
Този сорт е създаден през 1983 година и е с червена кожа и жълта плът – отличен картофи за варене и печене.
Унгарският сорт картофи Шарпо Мира
Създаден през осемдесетте години на ХХ век, той е най-удачен за органично отглеждане без химия, отлични за варене и печене.
Немският сорт картофи Лаура
Създаден през 1989 година, сортът Лаура е много популярен с виолетовата кожа и жълта плът, с повишено съдържание на нишесте. Подходящ за варене и производство на чипс.
Как да разпознаете хубавия картоф
1. Избирайте по-големи картофи, по правило те са се развили по-добре, което означава че те са по-вкусни и имат повече витамини;
2. Картофите трябва да са твърди и плътни;
3. Кожата им трябва да е гладка и без груби и тъмни петна;
4. Очичките им нека да са чисти и плитки, без тъмен ореол. Тъмният ореол е признак на разпад на картофа;
5. Картофите не бива да се пукат и чупят при разрязване.
Коментари