Едрият боб, известен като смилянски, е основна култура за региона на Смилянското корито.
Почвата в този район е песъчлива. Подготовка на земята започва на есен с изораването и напролет с торенето и правенето на вода. За да не мухляса смилянският боб, трябва да се засажда на разстояние през два реда и при 25 -30 см по 5 -6 зърна.
След като фасулените стъбла пробият и израснат на около 20 см от почвата, трябва да се загърлят с фреза. Това се прави, за да се напояват по-добре в бъдеще. Следваща стъпка е поставянето на колове, които са прави и заострени. Високи са около 1.5 или 2 метра.
Важно е да се наблюдават растенията дали получават достатъчно вода. Когато в шушулката започват да се образуват бобчета, поливането трябва да се спре, за да могат да наедреят и да узреят. Постепенно шушулките пожълтяват и изсъхват, тогава вече са готови за бране.
Растението се изрязва, бере се всяка шушулка и се бели на ръка. Оставят се да изсъхнат добре, защото в противен случай ще мухлясат. У дома трябва да се съхранява в хартиени пликове на сухо и тъмно място.
Важно е да се отбележи, че смилянският боб е единствената култура, на която пестицидите, изкуствените торове оказват пагубно действие.
Коментари