По света има над 4 000 сорта картофи, които се разграничават според начина на отглеждането им, според вкусовите им качества, според времето на прибирането им, според хранителната им стойност и т. н. В България са разпространени около 70 сорта картофи, сред които освен нашенски сортове има и френски, холандски и немски. Ето някои от по-известните сортове според времето им на прибиране:
Ранни картофи
- Иверце - Това са картофи с много приятен вкус и аромат, които могат да бъдат използвани за разнообразни кулинарни цели;
- Арнова - Този вид картофи се използват предимно в рецепти за пресни или задушени картофи, тъй като не се поддават на дълго съхранение;
- Агата - Това са сред най-ранните картофи, които се срещат в България, и са подходящи за почти всички рецепти;
- Аринда - Могат да бъдат използвани както за рецепти с пресни картофи, така и със стари, тъй като се поддават добре на по-продължително съхранение;
- Импала - От тях се прави може би най-вкусното картофено пюре, но са подходящи и за приготвянето на картофени крокети или кюфтенца;
- Артемис - Много ранни картофи, които са подходящи за рецепти, изискващи млади картофи.
Средно ранни картофи
- Надежда 25 - Вероятно най-разпространеният вид от средно ранните картофи, тъй като е подходящ за почти всякакви рецепти;
- Марфона - Макар да е универсален сорт картофи, все още не е успял да се наложи напълно на българския пазар;
- Провенто - Особено подходящи картофи за приготвянето на пюре.
Средно късни и късни картофи
- Пикасо - Макар да не могат да бъдат съхранявани за дълго време, тези картофи имат универсално приложение и са сред предпочитаните сортове;
- Маркиз - Това е вероятно най-разпространеният сорт картофи, от който се приготвя картофеният чипс, но е подходящ и за картофено пюре;
- Бор - Предпочитан от еколозите, тъй като успява да оцелее и без да се налага да бъде обработван с химикали. Кръстен е така, тъй като вирее най-добре високо в планините, където се срещат и множество борове.
Коментари