Сортовете череши са много и се различават по периода на узряване, големината на плода, аромата, цвета на плода и вкуса.
За човека черешите имат много полезни действия. Те усилват перисталтиката на червата, утоляват жаждата, улесняват храносмилането, полезни са при диабет, проблеми с бъбреците, наднормено тегло и имат енергизиращо действие.
Българска класификация от 2006 година на сортовете череши
Ранна черна едра
‒ Ню стар;
‒ Адриана;
‒ Сънбърст;
‒ Линда;
‒ Стела;
‒ Регина;
‒ Бигаро Бюрла;
‒ Бинг;
‒ Риван;
‒ Лапинс;
‒ Ноар де Мешед;
‒ Ван;
‒ Гермерсдорфска;
‒ Дроганова жълта;
‒ Райниер;
‒ Козерска;
‒ Бигаро моро;
‒ Шнайдерова;
‒ Хеделфингенска;
‒ Кордия;
‒ Ламберт;
‒ Роганова жълта;
‒ Силвия;
‒ Сут Хейвън;
‒ 11 май;
‒ Съмит.
Най-добрите сортове череши
За такива се считат: 11 май, Ранна черна едра, Бигаро Моро, Биагро Бюрла, Бинг и Ван.
Ранна черна едра череша е сорт българска череша. Периодът на узряване на плодовете е 25 май - 5 юни. Плодовете са едри, тънка и не много дълга дръжка, плодовете имат сърцевидна форма, кожицата е тъмно червена, тънка, но здрава. Вкусът им е сладък - възкисел, лесно се отделя плодът от костилката, плодът има тъмно червен цвят. Този сорт няма силен аромат, но външният вид на плодовете е прекрасен. Сортът узрява сравнително рано и е с добри качества на вкуса.
Сортът череши 11 май узрява по-рано около 10 май до 16 май. Не е ясен произходът му. Плодовете имат сърцевидна форма, дребни като размер, с къса дръжка и почти черна кожица, когато узреят. Плодът има сладко-кисел вкус, тъмночервен цвят, мек и сочен, костилката е малка и не се отделя лесно.
Френският сорт Биагро Бюрла узрява в същият период, както българския сорт Ранна черна едра череша, т.е. от 25 май до 5 юни. Има сладко-кисели плодове, сърцевидни, тъмночервени и едри. Този сорт е самобезплоден и се използват опрашители като Наполеон и Хедилфингелската череша.
Друг френски сорт череши е Бигаро Моро. Периодът на узряване е същият като при Биагро Бюрла. Плодовете са тъмночервени, големи, с формата на сърце, сладко-кисел вкус. Този сорт също е самобезплоден и се използват подходящите опрашители Наполеон и Ранна черна едра череша.
Американският сорт Бинг узрява по-рано от последните два описани сорта. Периодът на узряване е от 17 до 25 юни. Плодовете са със сладко-кисел вкус и плътно месо. Цветът ѝ е черно червен към черен и имат много добри качества на вкуса. Този сорт също е самобезплоден и подходящите опрашители са Райниер и Ван. Сортът Бинг е много разпространен в България.
Сортът Ван зрее от 20 до 30 юни и има отлични вкусови качества. Има кълбовидни плодове с тъмночервен цвят, сладко хрупкаво месо и едър плод. Този сорт също е самобезплоден и подходящите опрашители са Наполеон и Бинг. Сортът Ван също е много разпространен в България.
Вижте още:
Коментари