Gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Сортове Череши

Сортове Череши

редакция:
Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532
Сортове Череши
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.

Сортовете череши са много и се различават по периода на узряване, големината на плода, аромата, цвета на плода и вкуса.

За човека черешите имат много полезни действия. Те усилват перисталтиката на червата, утоляват жаждата, улесняват храносмилането, полезни са при диабет, проблеми с бъбреците, наднормено тегло и имат енергизиращо действие.

Българска класификация от 2006 година на сортовете череши

Ранна черна едра

‒ Ню стар;

‒ Адриана;

‒ Сънбърст;

‒ Линда;

‒ Стела;

‒ Регина;

‒ Бигаро Бюрла;

‒ Бинг;

‒ Риван;

‒ Лапинс;

‒ Ноар де Мешед;

‒ Ван;

‒ Гермерсдорфска;

‒ Дроганова жълта;

‒ Райниер;

‒ Козерска;

‒ Бигаро моро;

‒ Шнайдерова;

‒ Хеделфингенска;

‒ Кордия;

‒ Ламберт;

‒ Роганова жълта;

‒ Силвия;

‒ Сут Хейвън;

‒ 11 май;

‒ Съмит.

Най-добрите сортове череши

За такива се считат: 11 май, Ранна черна едра, Бигаро Моро, Биагро Бюрла, Бинг и Ван.

Ранна черна едра череша е сорт българска череша. Периодът на узряване на плодовете е 25 май - 5 юни. Плодовете са едри, тънка и не много дълга дръжка, плодовете имат сърцевидна форма, кожицата е тъмно червена, тънка, но здрава. Вкусът им е сладък - възкисел, лесно се отделя плодът от костилката, плодът има тъмно червен цвят. Този сорт няма силен аромат, но външният вид на плодовете е прекрасен. Сортът узрява сравнително рано и е с добри качества на вкуса.

Сортът череши 11 май узрява по-рано около 10 май до 16 май. Не е ясен произходът му. Плодовете имат сърцевидна форма, дребни като размер, с къса дръжка и почти черна кожица, когато узреят. Плодът има сладко-кисел вкус, тъмночервен цвят, мек и сочен, костилката е малка и не се отделя лесно.

Френският сорт Биагро Бюрла узрява в същият период, както българския сорт Ранна черна едра череша, т.е. от 25 май до 5 юни. Има сладко-кисели плодове, сърцевидни, тъмночервени и едри. Този сорт е самобезплоден и се използват опрашители като Наполеон и Хедилфингелската череша.

Друг френски сорт череши е Бигаро Моро. Периодът на узряване е същият като при Биагро Бюрла. Плодовете са тъмночервени, големи, с формата на сърце, сладко-кисел вкус. Този сорт също е самобезплоден и се използват подходящите опрашители Наполеон и Ранна черна едра череша.

Американският сорт Бинг узрява по-рано от последните два описани сорта. Периодът на узряване е от 17 до 25 юни. Плодовете са със сладко-кисел вкус и плътно месо. Цветът ѝ е черно червен към черен и имат много добри качества на вкуса. Този сорт също е самобезплоден и подходящите опрашители са Райниер и Ван. Сортът Бинг е много разпространен в България.

Сортът Ван зрее от 20 до 30 юни и има отлични вкусови качества. Има кълбовидни плодове с тъмночервен цвят, сладко хрупкаво месо и едър плод. Този сорт също е самобезплоден и подходящите опрашители са Наполеон и Бинг. Сортът Ван също е много разпространен в България.

Вижте още:

- С кои храни да не ядем череши;

- Причини да ядем полезните череши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен