Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»С кои продукти не бива да ядем череши

С кои продукти не бива да ядем череши

ядене на череши

Черешовото дърво е познато на хората от векове, а неговите вкусни и сочни плодове са любимо лакомство на почти всеки човек. Освен вкусови усещания, черешите носят и здравословни ползи.

Те се дължат на наличието на много витамини и минерали - А, В, С, Р, калций, натрий, калий, желязо, антоцианини и каротиноиди.

С хранителните си качества черешите подобряват и улесняват процесите в организма, работата на мозъка, кръвоносната система, храносмилането, работата на сърцето и бъбреците.

С череши може да се подпомогне и грижата за добрия външен вид, защото те са полезни в борбата срещу натрупания целулит и възрастовите промени в кожата, изразяващи се в бръчки.

Черешите могат да се консумират по много начини - като пресен плод, на сок или под формата на конфитюри и желета. Има проблем обаче - този плод не бива да се консумира с някои други храни според диетолозите.

Според проведените проучвания за възрастен човек, който не страда от диабет или остри симптоми на гастрит, препоръчителната дневна порция череши е 200 грама.

При наличие на гастритни оплаквания може да се консумират череши в ограничени количества. Не бива обаче те да се смесват с кисели или полукисели храни. Такива са малините, гроздето, сливите, ябълките и цитрусите, особено лимоните.

с кои продукти да не ядем череши

Друга неподходяща комбинация е между череши и бобови култури. Според диетолозите не бива да се консумира дори един плод, ако основното меню е било боб чорба, грах на яхния или някакво ястие с нахут.

Причината за тази своеобразна хранителна забрана се дължи на факта, че двата типа хранителни продукти поотделно провокират подуване на корема и образуване на газове. При комбиниране на две храни, предизвикващи такива реакции на чревния тракт е предпоставка за проблем в червата - болки в корема, диария и чувство на тежест.

Специалистите препоръчват черешите да не се консумират веднага след основната храна. Добре е да стане по-късно. Поне 30 минути трябва да делят обяда или вечерята от порцията череши. Така те ще проявят само положителните си ефекти върху организма.

А в тази статия можете да видите При какви заболявания са полезни черешите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest