Днес картофите са един от основните продукти, които слагаме на трапезата си, но те пристигат в Европа чак в края на 15 век заедно с първите кораби, които се завръщат от Америка.
Те произлизат от района на Андите и в тези земи се срещат повече от 200 диворастящи разновидности на растението. Ядливите картофи също са най-различни сортове, различаващи се по форма и цвят.
За съжаление, както всяко растение, и картофът боледува.
Болестите по картофите се делят на 3 основни вида - гъбни, бактериални и вирусни. Гъбните включват мана, черни листни петна, краста по картофа, струпясване и сухо гниене.
Бактериалните са черно краче и бактериално меко гниене, а вирусните - картофен листозавиващ вирус и разновидностите на Y картофен вирус.
Ето основните неща, които трябва да знаете за тези болести по картофите.
Мана по картофите
Тази болест засяга стъблата, листата и клубените и може да унищожи реколтата за около две седмици, ако не бъдат взети мерки. Тя се разпространява при относителна влажност на въздуха 100% и при температура 21 градуса по Целзий.
За да избегнете маната по картофите, използвайте сортове с висока устойчивост на болестта. Избирайте здрави семена и унищожавайте картофите с неясен произход.
Избягвайте натрупването на купчини с отпадъци в близост до насажденията и се поинтересувайте за видовете фунгициди и как да ги използвате по време на различните стадии на болестта.
Черни листни петна по картофите
Тези черни петна по листата, наречени още ранна мана или Alternaria solani, представляват концентрично нарастващи пръстени с неправилна форма. Цветът им е черен или тъмно кафяв, а големината им варира от няколко милиметра до два сантиметра. Поразените листа обикновено капят, преди да са се покрили целите с петна.
Гъбичната инфекция при картофите оцелява в земята под формата на спори върху листните отпадъци и се разнася благодарение на вятъра и водата.
Тя може да порази реколтата картофи във всеки стадии на развитието. Благоприятна температура за ранната мана е в диапазона между 10 и 35 градуса по Целзий. За да контролирате заболяването, използвайте незаразени семена и подходящи фунгициди.
Краста по картофите
Това заболяване влошава качеството на картофите. То поразява кожата на картофите и се среща при по-ниски температури и широк диапазон от почви.
Това заболяване на картофите се изразява в оформяне на груби звездовидни поражения върху клубените и ако бъдат прибрани при все още влажна почва, върху белезите се образува бяло-сив слой спори, който изчезва след като изсъхне повърхността.
Някои сортове картофи са по-податливи на това заболяване от други. То не засяга количеството, а само качеството на реколтата. За да контролирате болестта, използвайте устойчиви сортове и избягвайте песъчливите почви с високо pH. Използвайте подходящи торове и обогатители и поддържайте браздите влажни през периода на покълване.
Струпясване по картофите
Това заболяване представлява черни люспи по повърхността на картофа. То значително намалява добива, влошава формата на клубена и също е причина за зелените картофи.
Обикновено тези твърди черни люспи са с големина между 1 до 5 мм в диаметър и от 1 до 10 мм на дължина, но може и изцяло да е покрит с черен налеп.
Този вид болест оцелява в складовите помещения и в почвата. Температурата от 10 градуса по Целзий е благоприятна за нейното развитие, тъй като тогава кълновете се развиват по-бавни и гъбичката има време да инфектира картофа.
За да избегнете болестта по картофите, не засаждайте картофите при ниска температура на почвата и използвайте незаразени семена.
За засаждане избирайте рътени семена и засаждайте на плитко, за да няма време инфекцията да се разпространи. Консултирайте се агроном, за да изберете подходящи фунгициди.
Сухо гниене по картофите
Гъбичната инфекция Fusarium sulphureum и Fusarium solani var coeruleum може да се развива както в самите клубени, така и в почвата.
Това заболяване обикновено започва, след като реколтата е прибрана, и значително намалява добивите. Нараняванията, получени при събирането, са потенциални инфекциозни огнища, които могат да бъдат заразени.
В резултат на сухото гниене, клубените могат да се заразят с вторични нашественици като гъбите. Заболяването започва с малки кафяви петна по кората, които се развиват до кухини във вътрешността на клубена. Кората става сбръчканата и деформирана. За гниенето са най-благоприятни температури между 15 и 20 градуса по Целзий и относителна влажност на въздуха.
За да избегнете болестта по картофите, използвайте незаразени семена, предпазвайте клубените от нараняване по време на прибиране и подсигурете условия за заздравяване на нараняванията, като осигурите подходяща температура. При съхранение на картофите контролирайте чрез необходимите химикали.
Черно краче по картофите
Симптомите на тази болест и стъбленото гниене трудно могат да бъдат различени. Заболяването черно краче се среща в райони с умерено хладен климат при температура между 18 и 20 градуса по Целзий.
Загниването започва от клубена и се развива по стъблото, което почернява. Това заболяване по всяко време може да доведе до меко гниене поради взаимодействието с бактериите. Симптомите при различните сортове могат да бъдат различни.
Стъбленото гниене засяга най-често картофите, отглеждани в топъл климат. Характеризира се със загниване на стъблото и на клубена. То е воднисто и без миризма. В най-топлия период от деня върховете на растенията увяхват и процесът е обратим, но при неблагоприятни условия може да доведе до некроза.
За успешна превенция срещу черното краче и стъбленото гниене не използвайте заразени партиди и стриктно спазвайте всички санитарни мерки при отглеждането на картоф. Почиствайте машините след употреба и отстранявайте заразените клубени. Съхранявайте ги далече от посевите.
Бактериално меко гниене
Този вид гниене се причинява от бактерия, наречена Erwinia carotovora и живее във всеки вид почви. Благоприятни за бактерията условия са мократа почва при отглеждането и съхраняването във влажни помещения.
Симптомите на първоначално инфектиране представляват малки кафяво-жълтеникави овални участъци. Ако още в началото на заболяването картофът бъде изваден, заболяването може да бъде стопирано, но е важно картофите да бъдат съхранявани на сухо място. В следствие на развитието на болестта клубените се покриват с хлъзгава течност и имат неприятна миризма.
Химични средства за справяне с тази болест по картофите не са известни, но като превантивни мерки можете да избягвате наводняването на почвата, да отстранявате заразените клубени и да ги съхранявате в сухи и хладни помещения.
Картофен листозавиващ вирус
PLRV вирусът е разпространен във целият свят. Вирусът атакува посевите в ранна възраст и може да намали добива наполовина.
Симптомите на заболяването започват със завиването на листата навътре и пожълтяването им. Симптоми по клубените почти не се появяват, но при развитието на болестта цялото растение става твърдо, а листата изсъхват.
Разпространението на вируса става единствено чрез листна въшка.
За са избегнете болестта, използвайте само семена с доказан произход. Ако растенията заболеят, премахвайте заразените още в началната фаза и ги унищожете. В случай че се появят листни въшки, незабавно използвайте инсектицид.
Разновидностите на Y картофен вирус
Това е един от най-опасните вируси за картофите, защото се предава лесно и причинява големи загуби в добива.
Комбинацията му с други вируси може да доведе до намаляване на реколтата до 70%. Те се пренасят от различни видове листни въшки, като основният преносител е прасковено-картофената въшка.
За да избегнете вируса, използвайте семена само с доказан произход, отглеждайте картофите в чиста от вируси среда и отстранявайте заразените растения възможно най-рано. Пръскайте посевите ежеседмично с минерални масла и прибирайте реколтата навреме.
Коментари